Academia Română a lansat azi monografia „Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice şi epidemiologice”. Lucrarea prezintă o sinteză a cunoştinţelor ştiinţifice la zi, acumulate pe plan internaţional dar și din experienţa clinică şi cercetarea fundamentală a unor specialişti reputați din România. Coordonatorii spun că este probabil cel mai amplu volum dedicat COVID-19, apărut la nivel mondial până la această dată.
“Afectarea complexă a organismului, la niveluri multiple, metodele de tratament care au fost validate de studii științifice, mijloacele de prevenție care și-au dovedit eficientă și multe alte aspecte își găsesc locul în paginile cărții. Scopul acestui efort este că specialiștii din linia întâi și, prin ei, întreagă populație să beneficieze de progresele pe care știință este obligată să le facă într-un ritm extraordinar de rapid în această criză fără precedent’, afirmă acad. Victor Voicu, citat într-un comunicat de presă.
Cartea ‘Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice și epidemiologice’, realizat sub egida Academiei Române, este rodul colaborării a 44 de profesori universitari, medici specialiști și cercetători.
Capitole importante sunt dedicate tratamentului COVID-19 în secțiile de terapie intensivă, tratamentului cu plasmă de convalescent, dar și unor teme intens dezbătute public precum impactul infecției cu SARS-COV-2 asupra activității secțiilor clinice non-COVID, inclusiv cele chirugicale.