In Maramures nu exista statistici oficiale care sa indice procentul din populatie afectat de obezitate, insa medicii au precizat ca datele de la nivel national sunt valabile si pentru judetul nostru. Potrivit lor, circa 30-40% dintre romani sunt cu mult peste greutatea normala, studiile de specialitate indicand ca tot al cincilea roman din 10 este supraponderal.
Fast-food = inamic
Maramuresenii tind sa devina galbeni de grasi, medicul Lavinia Pop, coordonatorul centrului judetean de diabet, precizand ca la aceasta situatie contribuie cu prioritate doi factori: traditia culinara bogata a zonei si sedentarismul. Slanina, untura, rantasurile, maioneza sau cartofii consumati in exces i-au facut pe multi sa se rotunjeasca, mai ales ca mesele copioase sunt urmate de ”sedinte” lungi in fata televizorului ori calculatorului.
Copiii iau exemplul parintilor si chiar daca nu mananca neaparat cantitati mari de paine ori carne grasa de porc se indoapa cu mezeluri, chips-uri si produse de fast-food, la fel de nocive si care se gasesc la tot pasul, pentru ca la chioscurile din incinta scolilor nici nu se poate gasi altceva de mancare.
Medicul primar diabet, nutritie boli metabolice arata ca situatia este una alarmanta, mai ales ca studii recente au relevat ca 75% din problemele de sanatate sunt in stransa legatura cu alimentatia si stilul de viata. Ea a aratat ca in Maramures un alt factor negativ este si consumul de alcool. ”E suficient sa spunem ca 100 de grame de alcool aduce un aport de 7 kilocalorii, iar maramuresenii nu se opresc doar la un singur pahar”, spune Lavinia Pop.
Medicul cunoaste in detaliu problema, pentru ca zilnic este pusa in situatia de a trata persoane ale caror boli sunt provocate de ce au pus in farfurie pana acum. Diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare ori afectiunile reumatice sunt prezente.
Grasi si nesanatosi
Statisticile medicale privind bolilele metabolice sunt relevante. Potrivit acestora, se constata o crestere alarmanta a numarului de diabetici din Maramures. Lunar, in judet, se inregistreza cate 100 de cazuri noi de diabet, iar in medie 30 dintre persoanele suferinde de aceasta afectiune isi pierd viata. In Maramures, sunt inregistrati aproximativ 11.000 de diabetici, proportia insulino-dependentilor fiind de 40%, cu peste 10-15 procente mai mare fata de restul judetelor.
In aceste conditii e relevant ca 80% din diabetici au surplus de greutate si ca 80% din suferinzii de hipertensiune arteriala sunt obezi. Si mai relevant e faptul ca in 2006, cauzele principale ale mortalitatii maramuresenilor au provenit de la bolile cardio-vasculare, cancer si aparatului digestiv.
Obezitatea ar putea fi declarata boala cronica
Lavinia Pop a declarat ca se poate vorbi de o pandemie de diabet, pentru ca pe plan mondial se constata o crestere alarmanta a numarului de bolnavi. ”Din pacate, lipsa activitatii de preventie se resimte. Nu doar medicii specialisti ar trebui implicati in actiuni de informare, ci si medicii de familie si chiar profesorii. Copiii si adultii trebuie informati si trebuie sa constientizeze ca e absolut obligatoriu sa se prezinte la bilantul biologic anual, mai ales ca diabetul este o afectiune care poate sa treaca neobservata si cativa ani.”
Potrivit nutritionistilor, trebuie redusa cantitatea alimentelor din farfurie, trebuie consumata mai multa apa plata si pe cat posibil eliminate bauturile carbogazoase si dulci, dar mai ales trebuie facuta cat mai multa miscare in aer liber. Situatia este una extrem de grava si preocupa toate forurile internationale.
Inclusiv Parlamentul European a stabilit un decalog pentru promovarea unei diete sanatoase, mai ales ca datele pentru Europa sunt alarmante: 27% din barbati, 38% din femei si aproape 5 milioane de copii sunt obezi, cu 300.000 – 400.000 de cazuri noi in fiecare an.
Reclama care starneste pofte va disparea
Deputatii europeni urmeaza sa voteze un proiect care prevede recunoasterea oficiala a obezitatii drept boala cronica pentru a impiedica discriminarea persoanelor cu gabarit depasit, dar si suspendarea publicitatii pentru alimentele pentru copii bogate in grasimi, zahar si sare, precum si introducerea unei etichetari nutritionale pe bauturile pentru copii si pe produsele alimentare.
Etichetarea alimentelor va fi o prioritate, legisalatia europeana in acest sens urmand sa fie revizuita pana la sfarsitul anului in curs. Consumatorii vor putea sa isi dea seama in acest fel de calitatile nutritive ale produselor pe care le cumpara si sa nu se mai uite la etichete pe care doar scrie ”reduce colesterolul“, ”fara grasimi“ sau ”bogat in calciu“, dar care sunt adevarate bombe culinare.
Indicele de masa corporala este ca patul lui Procust
Gradul de supraponderalitate se poate afla foarte usor cu ajutorul indicelui de masa corporala IMC sau BMI (Body Mass Index). IMC se afla dupa un calcul simplu: greutatea corporala (exprimata in kilograme) se imparte la valoarea inaltimii (in metri) la patrat.
Valori IMC
mai mic de 18,5 = subnutritie
intre 18,5-24,9 = normal
intre 25,0 –29,9 = supraponderalitate
intre 30,0 – 34,9 = obezitate de gradul I
intre 35,0 – 39,9 = obezitate de gradul II
mai mare de 40,0 = obezitate de gradul III
Persoanele al caror IMC este cuprins intre 18,5-24,9 traiesc cel mai mult, dupa cum releva studiile de specialitate. La o valoare a IMC de peste 25 se remarca o crestere a ratei mortalitatii, iar cand acesta este mai mare de 30, rata mortalitatii este cu aproximativ 50% mai mare decat la cei slabi.
Sursa: Meda Muntean