Vezi VIDEO
O scadere drastica a consumului de lapte a fost inregistrata in ultimele zile, in urma scandalului national legat de contaminarea unor cantititati de lapte cu aflatoxina. Atat taranii, cat si marii procesatori de lapte au anuntat pierderi uriase, dupa ce inspectorii sanitar veterinari au descoperit lapte cu aflatoxina in mai multe centre de colectare. Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR) sustine ca aflatoxina se gaseste in lapte intotdeauna, insa intr-o cantitate aflata in limite normale. Conform federatiei, scopul acestei campanii mediatice prin care situatia este prezentata ca fiind foarte grava ar fi interesul procesatorilor de a reduce pretul de achizitie la lapte.
Primele cazuri de lapte infestat cu aflatoxina au fost descoperite in Serbia, insa dupa mai multe analize, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca si in Romania s-a descoperit lapte in care nivelul maxim de aflatoxina era depasit. Inspectorii au anuntat ca laptele cu probleme a fost retras, iar cel aflat in comert este sigur si poate fi consumat, insa cu toate astea, vanzarile au inceput sa scada.
„Ieri s-a vandut sub 5% din productia medie a unei zile normale de vanzare a laptelui. Este o isterie creata in randul consumatorilor vizavi de aceasta minune de aflatoxina, care, cu toate ca exista de cand a lasat Dumnezeu pe pamant viata, acum ne-am trezit ca ne face nu stiu ce minuni si toata lumea o sa moara. Consumatorii sa inteleaga un lucru clar: laptele care exista in magazinele din Romania este lapte salubru, lapte bun pentru consum, fara nicio problema pentru toate categoriile de persoane”, a precizat presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc.
Claudiu Franc a explicat ca dupa o iarna cu temperaturi ridicate si o umiditate mare, cantitatea de aflatoxina aflata in furajele din orice ferma este foarte crescuta, putand ajunge la limite maxime. In opinia crescatorilor de bovine, s-a creat o panica inutila, avand in vedere ca s-a descoperit o cantitate destul de mica de lapte infestat cu aflatoxina din intreaga productie la nivel national, iar aceasta a fost retrasa de pe piata. Scopul acestei mediatizari excesive ar putea fi scaderea pretului de achizitie a laptelui la procesatori, pe fondul scaderii vanzarilor.
“Urmatorul pas al procesatorilor in doua – trei saptamani, maxim o luna de zile ar fi urmatorul: domnilor producatori, intrucat in urma scandalului cu aflatoxina a scazut enorm de mult consumul de produse lactate si din lapte, suntem nevoiti pentru a nu stiu cata oara sa reducem pretul cu 20% la achizitia de lapte materie prima. Deci este un lucru extraordinar de grav pentru tot ce inseamna producator de lapte din Romania, pe care ni l-a creat aceasta criza artificiala a laptelui”, a spus Claudiu Franc.
Pana in acest moment, la nivel national s-a descoperit lapte infestat cu aflatoxina in sapte unitati, dintre care doua unitati de procesare si cinci ferme de colectare.
Sursa: Gabriela Kuhajda