Papa Francisc a mulțumit pentru vizită, exprimându-și aprecierea pentru munca de cercetare plină de pasiune și pentru grija față de dezvoltarea tinerilor din punctul de vedere al educației. „Educația” – a spus – „face exact acest lucru: ajută generațiile tinere să crească, descoperind și cultivând rădăcinile cele mai roditoare, astfel încât acestea să dea roade. Acest lucru corespunde bine cu identitatea Georgiei, o țară tânără cu o istorie străveche, un pământ binecuvântat de Ceruri, despre care păstrez amintiri fericite. Îmi amintesc de patriarhul Ilie – un mare patriarh! Știți, când sunt puțin trist, ascult muzica lui, cântecele lui (…) ascult cu plăcere frumoasele lui compoziții muzicale”.
Sfântul Părinte a spus că poartă în suflet întâlnirile pe care le-a avut cu patriarhul Ilia, mai ales cea din Catedrala Patriarhală, când au stat unul lângă altul în semnul tunicii fără cusătură a lui Isus (In 19,23) care, potrivit tradiției, simbolizează unitatea Bisericii.
Evidențiind importanța educației și a învățământului, Suveranul Pontif a spus: „Am aflat că în nobila limbă georgiană termenul educație, ‘ganatleba’, este foarte interesant: provine de la cuvântul ‘lumină’ și evocă trecerea de la întunericul ignoranței la strălucirea cunoașterii. A educa înseamnă a ieși din nou la lumină, este sinonim cu iluminarea. Acest lucru este semnificativ, te face să te gândești la momentul în care aprinzi o lampă într-o cameră întunecată: nu schimbi nimic din ceea ce este acolo, dar schimbi aspectul tuturor lucrurilor. Acestea sunt cunoștințele pe care le dobândiți în universitatea dumneavoastră, care își propune să plaseze demnitatea persoanei umane în centru”.
„Este nevoie de această lumină benefică a cunoașterii, în timp ce în lume devine tot mai dens întunericul urii, care provine adesea din uitare și indiferență. Da, de multe ori, uitarea și indiferența fac ca totul să pară întunecat și nedeslușit, în timp ce cultura și educația restaurează memoria trecutului și luminează prezentul” – a reliefat Sfântul Părinte, îndemnând la a menține lampa educației aprinsă și fereastra credinței deschisă, „pentru că ambele luminează încăperile vieții”.