În după-amiaza de joi, 26 martie a.c., Sfântul Părinte a încredințat 30 de ventilatoare mecanice medicale, achiziționate în zilele trecute, Elemozinarului Apostolic, cardinalul Konrad Krajewski, pentru a fi donate unor structuri spitalicești din zonele cel mai grav afectate de pandemia de Coronavirus.
Spitalele la care vor ajunge aparatele medicale de terapie intensivă urmează să fie contactate în perioada imediat următoare.
Gestul papei Francisc nu este, însă, izolat în contextul răspunsului pe care Biserica, în ansamblul ei, îl dă în fața pandemiei de Covid-19. Biserica a activat toate dimensiunile ei, spirituale și materiale, acordând prioritatea celor bolnavi, dadr fără a uita de cei mai săraci și vulnerabili.
Alături de numeroși slujitori ai Bisericii – preoți, călugări și călugărițe – care și-au dat viața la propriu în slujirea bolnavilor de Coronavirus, la fel ca zeci de medici și asistenți medicali, Biserica a pus la dispoziție importante resurse materiale. Pentru a ne referi numai la dieceza Romei, dieceza papei, merită menționată donația de o sută de mii de euro pe care pontiful a făcut-o asociației Caritas încă din primele ore după declanșarea stării de urgență sanitară. De amintit aici și deschiderea unui centru de primire la Casa de reculegere ”Fraterna Domus” de la Sacrofano, la porțile orașului, unde nouăzeci de oameni nevoiași au găsit hrană, igienă și adăpost pentru a scăpa de riscul infectării.
La rândul său, spitalul de pediatrie ”Bambino Gesù”, proprietate a Sfântului Scaun, a dedicat baza de la Palidoro copiilor care au fost confirmați pozitiv la testul COVID-19.
Lista ar putea continua cu diecezele și mănăstirile care au pus gratuit la dispoziția medicilor și a asistenților medicali sute de camere single din clădirea seminarului sau a conventului pentru odihnă și izolare. Potrivit datelor disponibile până la redactarea acestui articol, nu mai puțin de 41 de medici au murit în Italia din cauza epidemiei, în timp ce peste 6.200 de operatorii sanitari au fost infectați și nu se mai pot întoarce acasă fără pericolul de a-i contagia pe cei dragi.
”Papa și întreaga Biserică lucrează cu discreție”, spune la Vatican News episcopul italian Angelo Raffaelo Panzetta, al diecezei de Crotone, care a donat direcției sanitare a orașului cinci ventilatoare pulmonare. ”Este o activitate care urmează spiritul Evangheliei, deseori nevăzută de ochii lumii”, mai spune episcopul italian. ”Papa și Biserica nu au nevoie de campanii publicitare pentru a ajunge permanent în prima pagină”, a încheiat prelatul, din convingerea că ”nu acesta este timpul unor bătălii de pretexte și suspiciuni; acum este timpul unei solidarități autentice, un timp de ajutorare și de iubire concretă a aproapelui; un timp de multiplicare nu a criticilor, ci a binelui”.
vaticannews