La audiența cu Sfântul Părinte au participat misionari scalabrinieni – călugări, călugărițe și laici – numeroși credincioși din diecezele italiene de Como și Piacenza și migranți din numeroase țări, care au fost ajutați de misionarii scalabrinieni.
Cu referire la slujirea noului sfânt, papa Francisc a spus: „De mare importanță a fost apostolatul său în favoarea emigranților italieni. În acel moment, mii de persoane plecau spre America. Episcopul Scalabrini i-a privit cu ochii lui Cristos, despre care ne vorbește Evanghelia; de exemplu, evanghelistul Matei scrie: ‚Văzând mulțimile, a simțit compasiune pentru ele, pentru că erau obosite și istovite ca niște oi fără păstor’ (9,36). Și a avut grijă, cu profundă iubire creștină și inteligență pastorală, să le ofere o asistență materială și spirituală adecvată.”
„Chiar și astăzi” – a continuat pontiful – „migrațiile reprezintă o provocare foarte importantă. Ei evidențiază nevoia urgentă de a pune fraternitatea înaintea respingerii, solidaritatea înaintea indiferenței. Astăzi, fiecare persoană botezată este chemată să reflecte privirea lui Dumnezeu către frații și surorile migranți și refugiați: sunt atât de mulți… să lăsăm ca privirea lui să ne lărgească privirea, datorită întâlnirii cu umanitatea în mișcare, printr-o proximitate concretă, urmând exemplul episcopului Scalabrini.”
Sfântul Părinte a pus în lumină chemarea de a trăi și răspândi cultura întâlnirii, „o întâlnire pe picior de egalitate între migranți și populația țării gazdă. Este o experiență îmbogățitoare, pentru că dezvăluie frumusețea diversității. Și este, de asemenea, fructuoasă, deoarece credința, speranța și tenacitatea migranților pot fi un exemplu și un imbold pentru cei care doresc să se angajeze în construirea unei lumi de pace și bunăstare pentru toți”.
Pontiful a adresat misionarilor scalabrinieni îndemnul de a se lăsa mereu inspirați de sfântul lor fondator, „părintele migranților, al tuturor migranților. „Carisma sa să reînnoiască în voi bucuria de a fi alături de migranți, de a fi în slujba lor și de a o face cu credință, însuflețiți de Duhul Sfânt, cu convingerea că în fiecare dintre ei îl întâlnim pe Domnul Isus. Iar acest aspect vă ajută să aveți stilul de gratuitate generoasă; să nu precupețiți resursele fizice și economice pentru a promova migranții într-un mod integral; și vă ajută, de asemenea, să lucrați în comuniune de scopuri, ca o familie, unită în diversitate” – a mai spus Sfântul Părinte.
În încheiere, papa Francisc a formulat speranța ca sfințenia lui Ioan Baptist Scalabrini să ne „contamineze” cu dorința de a fi sfinți, „fiecare într-un mod original, unic, așa cum imaginația infinită a lui Dumnezeu ne-a făcut și vrea să fim”. „Și fie ca mijlocirea sa să ne bucure și să ne dea speranța de a merge împreună spre Noul Ierusalim, care este o simfonie de chipuri și de popoare, spre Împărăția dreptății, a fraternității și a păcii” – a spus pontiful în încheiere, mulțumindu-le pelegrinilor pentru prezența lor la Roma, cu prilejul Sfintei Liturghii de canonizare a fericiților Ioan Baptist Scalabrini și Artemid Zatti, de duminică, din Piața San Pietro.