De-a lungul celor 12 ani în care a condus Biserica Catolică, Papa Francisc a lăsat o amprentă care a transformat mentalitatea Bisericii. Atenția Sfântului Părinte pentru „sinodalitate” a fost cu adevărat o călătorie care a mișcat Biserica Catolică în moduri fără precedent. Cel mai recent, Sfântul Părinte a coordonat personal cele două sesiuni din Vatican ale celui de-al 16-lea Sinod Ordinar al Episcopilor pe tema Sinodalității, în 2023 și 2024, care au întruchipat dorința sa de a invita fiecare persoană din Biserică „să meargă împreună” și să meargă mai departe, chiar dacă acest lucru înseamnă și a nu fi de acord, sau pur și simplu a asculta, a fi prezenți.
Acest Sinod s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani și a adunat contribuții din partea credincioșilor catolici și a Bisericii din întreaga lume, caracterizându-se prin mesele sale rotunde, care au contribuit la discuții deschise și sincere între toți participanții. Reprezentanții celor zece grupuri de studiu sinodale înființate de Papă s-au întâlnit recent și au prezentat informații actualizate privind activitatea lor, continuând explorarea teologică a subiectelor ridicate de prima sesiune a Adunării Generale a Sinodului. Papa Francisc a arătat că a îmbrățișat pe deplin documentul final produs de cea de-a doua sesiune a Sinodului și a încurajat Biserica să continue călătoria sinodală pe termen lung.
Așa cum a spus Sfântul Părinte într-o scrisoare adresată Facultății de Teologie din Triveneto, în nordul Italiei, catolicii sunt chemați să transmită mesajul lui Cristos în întreaga lume într-un mod care respectă și prețuiește tradițiile trecutului, dar rămâne deschis și la semnele vremurilor. În martie 2025, în timp ce era tratat pentru pneumonie bilaterală la Policlinica Gemelli din Roma, Papa Francisc a inițiat oficial o nouă etapă în călătoria sinodală a Bisericii prin aprobarea unui proces de însoțire care va culmina cu o Adunare eclezială în 2028. Deși adunarea nu va fi un nou Sinod, ea se referă la faza de punere în aplicare a Sinodului de trei ani care s-a încheiat în octombrie 2024.
În acești 12 ani de conducere a Bisericii Catolice, Papa Francisc a coordonat mai multe Sinoade, cum ar fi Sinodul pe tema Familiei din octombrie 2014 și 2015, Sinodul pe tema Tinerilor din 2018, Sinodul privind regiunea pan amazoniană din 2019 și cel mai recent Sinod pe tema Sinodalității. După fiecare dintre acestea, cu excepția celui pe tema sinodalității, datorită naturii sale particulare și participative, Sfântul Părinte a emis exortații apostolice care au rămas resurse prețioase pentru Biserică, precum „Amoris laetitia” privind familia, „Christus vivit” privind tinerii și adresată acestora, și „Querida Amazonia” privind Amazonia.
În „Christus vivit”, Sfântul Părinte i-a încurajat pe tineri să dea sens vieții lor „agățându-se” de Domnul, îndreptându-se spre El în toate nevoile lor, și le-a oferit îndrumări pentru a crește în sfințenie. În „Amoris laetitia”, a încurajat familiile în vasta lor complexitate să meargă înainte în credință, în ciuda provocărilor cu care se pot confrunta. A făcut apel la o mai bună educație pentru copii și pentru familii pentru a alimenta tandrețea, speranța și iubirea, așa cum au fost întruchipate în Sfânta Familie. Mereu conștient de provocările pastorale cu care se confruntă familiile, a exprimat cuvinte de mângâiere și milostivire pentru toate familiile în mijlocul luptelor lor. În ceea ce privește sinodalitatea, Papa Francisc a inaugurat evoluții care nu mai avuseseră loc până atunci, inclusiv faptul că, pentru prima dată, femeilor li s-a permis să voteze în Adunarea Generală a Sinodului, care a început mai întâi cu votul sr. Nathalie Becquart, în urma numirii ei ca subsecretar al Secretariatului Sinodului.
Sinodul despre Amazonia a reflectat insistența Sfântului Părinte de a avea grijă de mediul pe care Domnul l-a oferit umanității în Creație. Amintind că pădurea amazoniană este „plămânul verde al planetei”, Pontiful a făcut un apel puternic la schimbări de comportament pentru a opri exploatarea regiunii. Apelul său a marcat o altă piatră de hotar în insistența sa de a proteja casa noastră comună, așa cum a subliniat în prima enciclică papală despre mediu, „Laudato si’”, și în exortația apostolică ulterioară care s-a bazat pe aceasta, „Laudate Deum”. Cu siguranță, Papa Francisc a oferit tuturor mesajul său de apropiere și credință prin intermediul acestor adunări sinodale. Nu a fost niciodată preocupat de reacțiile pe care le-ar putea stârni, ci pur și simplu de a asculta călăuzirea Duhului Sfânt pentru Biserică aici și acum, așa cum creștinii au încercat să facă de când Domnul l-a trimis pe Paracletul Său.