„Noii Irozi din zilele noastre distrug inocența copiilor sub povara muncii de sclavi, a prostituției și a exploatării, a războaielor și a emigrării forțate. #Rugați-vă împreună astăzi pentru acești copii și apărați-i. #SantiInocenti”. Acesta este tweet-ul lansat de pe contul papei Francisc în comemorarea liturgică a Sfinților Inocenți, care amintește de copiii din Betleem de până la doi ani, uciși de regele Irod pentru a-l elimina pe Pruncul Isus, anunțat de profeți ca Mesia și noul rege al Israelului.
Apelul Papei: eradicarea sărăciei pentru a stăvili munca copiilor
Dar astăzi, ca și ieri, Irozii sunt încă mulți și sunt multe armele pe care le folosesc pentru a distruge inocența copiilor: este suficient să spunem că, potrivit ultimului raport al Organizației Internaționale a Muncii – OIM, publicat în martie 2021, există încă 152 de milioane de copii și adolescenți – 64 de milioane sunt fete și 88 de milioane sunt băieți – care sunt victime ale muncii copiilor. Jumătate dintre ei, 73 de milioane, sunt forțați să facă munci periculoase care le pun în pericol sănătatea, siguranța și dezvoltarea morală. Mulți dintre ei trăiesc în contexte de război și dezastre naturale, unde se luptă să supraviețuiască, scormonind printre dărâmături sau muncind pe străzi. Alții sunt recrutați ca copii soldați pentru a lupta în războaie duse de adulți.
„Negustorii de moarte” înghit inocența copiilor
Exploatarea copiilor este un fenomen dramatic și inacceptabil împotriva căruia însuși papa Francisc și-a ridicat vocea în 2016, printr-o Scrisoare către episcopi publicată la 28 decembrie a aceluiași an: îndemnându-i pe prelați să aibă curajul de a-i apăra pe minori de tot ceea ce le „înghite” inocența. Sfântul Părinte a amintit că „mii de copii au căzut în mâinile unor bandiți, mafioți, negustori de moarte care nu fac altceva decât să le exploateze nevoile.
Papa Francisc a amintit milioanele de copii rămași fără educație, cei supuși „traficului sexual”, minorii forțați să „trăiască în afara regiunilor natale prin strămutare forțată”, copiii care mor de malnutriție și cei reduși la condiția de sclavi, prin munca forțată.
Să nu se mai repete nicicând aceste atrocități
„Dacă situația mondială nu se schimbă”, a scris papa Francisc, citând estimările Unicef, „167 de milioane de copii vor trăi în sărăcie extremă până în 2030, 69 de milioane de copii sub cinci ani vor muri până în 2030 și 60 de milioane de copii nu vor frecventa școala primară de bază. Pontiful nu a uitat, apoi, „suferința, istoria și durerea minorilor abuzați sexual de preoți”: „Un păcat care ne face să ne fie rușine”, a subliniat, care trebuie „profund deplâns” și pentru care „cerem iertare”. De aici, apelul Suveranului Pontif de a „reînnoi toate angajamentele noastre pentru ca aceste atrocități să nu se mai repete printre noi”.