”În acest moment istoric, marcat de starea de urgență sanitară la nivel mondial provocată de pandemia de Covid-19, am redescoperit importanța fundamentală a asistentului medical, dar și a moașei”: scrie papa Francisc într-un mesaj special transmis cu ocazia Zilei internaționale a asistenților medicali și a moașei, marcată anual pe 12 mai, ziua de naștere a celei care a început asistența medicală modernă, Florence Nightingale (născută în 1820).
”Asistăm zilnic”, scrie pontiful în mesajul său, ”la mărturia de curaj și de sacrificiu a operatorilor sanitari, în special a asistentelor și asistenților medicali care, cu profesionalism, abnegație, simțul răspunderii și dragoste pentru aproapele asistă persoanele afectate de virus, chiar cu riscul propriei sănătăți. O dovadă a acestui fapt este, din nefericire, numărul mare de operatori sanitari care au murit în credincioasa îndeplinire a serviciului. Mă rog pentru ei – Domnul îi cunoaște pe fiecare după nume – și pentru toate victimele acestei pandemii. Cel înviat să dăruiască fiecăruia lumina paradisului, iar familiilor lor, întărirea credinței”.
Asistenții medicali, afirmă în continuare papa Francisc, ”sunt bărbați și femei care au ales să răspundă DA unei vocații particulare: aceea de a fi Buni Samariteni care iau asupra lor viața și rănile aproapelui. Custozi și servitori ai vieții, în timp ce administrează terapiile necesare, ei inspiră curaj, speranță și încredere”.
”Dragi asistente și asistenți medicali, responsabilitatea morală călăuzește profesionalismul vostru, care nu se reduce la cunoștințele tehnico-științifice, dar este mereu iluminat de relația umană și umanizatoare cu bolnavul”. Adresându-se în mod special moașelor, papa spune: ”Voi sunteți aproape de persoane în momentele cruciale ale existenței lor, nașterea și moartea, maladia și vindecarea, ca să le ajutați să depășească situațiile cele mai traumatice. Pentru această dăruire, voi sunteți printre «sfinții de la ușa de-alături». Sunteți imaginea Bisericii «spital de campanie», care continuă să desfășoare misiunea lui Isus Cristos, Cel care s-a apropiat și a vindecat persoane suferinde de tot felul de rele și s-a aplecat să spele picioarele discipolilor săi. Vă mulțumesc pentru acest serviciu adus omenirii!”.
În continuarea mesajului său, papa a remarcat că perioada de pandemie a scos la vedere ”multe carențe la nivelul asistenței sanitare” din numeroase țări. ”Mă adresez, de aceea, responsabililor națiunilor din toată lumea”, scrie pontiful, ”pentru ca să investească în sănătate, înțeleasă ca bun comun primar, potențând structurile și angajând mai mulți asistenți medicali, astfel încât să garanteze tuturor un adecvat serviciu de cure, în spirit de respect pentru demnitatea oricărei persoane”.
Evidențiind din nou ”rolul esențial” pe care această profesie îl deține pentru îngrijirea pacienților, prevenirea maladiilor, promovarea sănătății și asistența din domeniul familial, comunitar și școlar, papa a cerut factorilor de decizie să susțină creșterea ”profilului profesional” al asistenților medicali, ”oferindu-le instrumente adecvate la nivel științific, uman, psihologic și spiritual pentru formarea lor”. În același timp, pontiful a îndemnat reprezentanții națiunilor să susțină ”îmbunătățirea condițiilor de muncă și garantarea drepturilor” pentru ca asistenții medicali să-și îndeplinească munca ”în deplină demnitate”.
Revenind la serviciul moașelor, care asistă femeile însărcinate și le ajută să dea naștere copiilor, papa a subliniat: ”Munca voastră este printre cele mai nobile din câte există, fiind dedicată de o manieră directă slujirii vieții și maternității. În Biblie, numele celor două moașe eroice, Șifra și Pua, sunt întipărite pentru totdeauna la începutul Cărții Exodului (cf. 1,15-21). Tatăl ceresc vă privește și astăzi cu recunoștință”.
Papa Francisc a încheiat mesajul invocând asupra asistenților, a moașelor, a familiilor și a celor pe care îi îngrijesc binecuvântarea sa apostolică.