În timpul zborului de întoarcere din călătoria apostolică în Kazahstan, papa Francisc a stat de vorbă cu jurnaliștii care l-au însoțit. „Occidentul decadent generează populism, în politică trebuie să pornim din nou de la valori” – a spus pontiful. Cu referire la China, Sfântul Părinte a evidențiat necesitatea de a avea răbdarea dialogului.
Trebuie să dialogăm întotdeauna – a evidențiat Suveranul Pontif în conversația avută cu jurnaliștii, în avion. Răspunzând la întrebările lor, pontiful a vorbit despre războiul din Ucraina, despre dreptul la apărare și traficul de arme, dar și despre rolul politicii și al Occidentului într-o criză a valorilor care riscă să genereze populism, scrie vaticannews.va.
Răspunzând la o întrebare despre situația din Germania, papa Francisc a explicat faptul că Biserica are nevoie de păstori, nu de planuri pastorale.
În legătură cu posibilitatea de dialog cu cineva care declanșează un conflict armat, pontiful a spus: „Cred că este întotdeauna dificil de înțeles dialogul cu statele care au declanșat un război (…). Este dificil, dar nu trebuie să renunțăm la dialog; este necesar să dăm posibilitatea dialogului tuturor, tuturor! Pentru că există întotdeauna posibilitatea ca prin dialog să schimbăm lucrurile și să oferim un alt punct de vedere.
Nu exclud dialogul cu nicio putere, fie că este una din părțile în conflict, fie că este agresor… uneori dialogul trebuie realizat, chiar dacă este dificil de acceptat, dar trebuie dialogat. O mână întinsă este întotdeauna un pas înainte! Altfel, închidem singura ușă rezonabilă către pace. Uneori nu se acceptă dialogul: păcat! Dar dialogul trebuie să fie întotdeauna realizat, cel puțin trebuie oferit, iar acest lucru este bun pentru cei care îl oferă; te face să respiri”.
Întrebat despre rezultatul călătoriei apostolice în Kazahstan, Suveranul Pontif a răspuns: „Pentru mine a fost o surpriză. Nu știam nimic despre această țară din Asia Centrală, cu excepția muzicii lui Borodin. Kazahstanul a fost o surpriză, nu mă așteptam la așa ceva. Știam că se dezvoltase bine, inteligent, dar nu mă așteptam să găsesc, după treizeci de ani de la obținerea independenței, o asemenea dezvoltare într-o țară atât de mare. Acest lucru m-a frapat: dorința de a avansa nu doar în domeniul industriei și al creșterii economice, ci și în cel al dezvoltării culturale. Apoi, referitor la Congresul care se află la cea de-a șaptea ediție: înseamnă că este o țară orientată spre viitor, care îi reunește pe cei care, de obicei, sunt înlăturați, deoarece într-o concepție progresistă a lumii, se înlătură în primul rând valorile religioase. În schimb, o țară care înfruntă lumea cu o astfel de propunere este minunată. Puteți fi mândru de ea” – i-a spus pontiful jurnalistului kazah care i-a adresat întrebarea.