O meditație la Evanghelia zilei, în care Isus spune discipolilor săi că ei sunt ”sarea pământului” și ”lumina lumii”, un cuvânt de susținere pentru inițiativele de combatere a traficului de carne vie și un apel la dialog în conflictul din Siria. La rugăciunea ”Îngerul Domnului” de duminică, 9 februarie 2020, privirea și gândul papei Francisc a mers dincolo de Piața Sfântul Petru, unde veniseră mii de romani și pelerini, pentru a îmbrățișa speranța omenirii, în special a semenilor aflați în mare suferință.
”Un discipol și o comunitate sunt lumina lumii atunci când îi îndreaptă pe ceilalți spre Dumnezeu, ajutându-l pe fiecare să facă experiența bunătății și milostivirii sale”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului” recitată duminică, 9 februarie 2020, împreună cu mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. După alocuțiunea despre evanghelia duminicii, în care Isus spune ucenicilor săi că ei sunt ”sarea pământului” și ”lumina lumii”, papa a avertizat cu privire la folosirea mijloacelor digitale în traficul cu ființe umane și a făcut un apel stăruitor la pace și dialog în conflictul din Siria.
«În Evanghelia de astăzi (cf. Mt 5,13-16), Isus spune discipolilor săi: ”Voi sunteți sarea pământului. […] Voi sunteți lumina lumii» (vv. 13.14). El folosește un limbaj simbolic pentru a arăta celor care doresc să-L urmeze câteva criterii prin care să trăiască prezența și mărturia în lume.
Prima imagine: sarea. Sarea este elementul care dă gust și care păstrează și ferește alimentele de stricăciune. Discipolul este, așadar, chemat să țină departe de societate pericolele, germenii corozivi care poluează viața persoanelor. Este vorba de a rezista păcatului, degradării morale, mărturisind valorile onestității și frățietății, fără a ceda la ademenirile lumești ale arivismului, puterii și bogăției. Este ”sare” discipolul care, în ciuda falimentelor zilnice, se ridică din nou din praful greșelilor sale, începând încă o dată cu curaj și răbdare, în fiecare zi, să caute dialogul și întâlnirea cu ceilalți. Este ”sare” discipolul care nu caută consensul și aplauzele, dar se străduiește să fie o prezență smerită și constructivă, în fidelitate față de învățăturile lui Isus care a venit în lume nu ca să fie slujit, ci ca să slujească. Iar de această atitudine este nevoie foarte mult!