Sfântul Părinte a primit joi în audiență membrii Institutului Pontifical Misiuni Externe (PIME) cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la publicarea revistei ”Mondo e Missione”. Redactorii și colaboratorii revistei erau însoțiți la audiență de părintele Mario Gezzi, directorul Centrului Misionar PIME de la Milano.
Remarcând în discursul său că inițial revista ”Lumea și Misiunea” se numea ”Misiunile Catolice”, papa a evidențiat că modelul acesteia era revista franceză cu același titlu pe care Opera Răspândirii Credinței începuse să o publice cu patru ani înainte la Lyon, în Franța. ”Ne impresionează”, a recunoscut pontiful, ”actualitatea, modernitatea și orizontul acelei inițiative, care încă de la început exprimă și promovează o Biserică în ieșire”. Revista era, de fapt, un răspuns la ”o exigență a poporului lui Dumnezeu”, fiind numeroși cei care doreau să citească povestea de viață a misionarilor, să se simtă aproape de ei și de operele lor, să-i însoțească cu rugăciunea. Voiau, de asemenea, să cunoască țările și culturile într-un mod diferit de modelul colonial din acel timp: ”cu o privire creștină, respectuoasă și atentă la semințele de adevăr și de bine răspândite în lume”.
Evanghelia în viața popoarelor
Inițiatorii revistei, a spus mai departe papa Francisc, ”au înțeles valoarea comunicării în misiune, mai întâi de toate pentru Biserică, pentru a fi extrovertită și pe deplin implicată în evanghelizare, toată misionară, toată evanghelizatoare”, ei ajungând la acest nivel de înțelegere pentru că ”înțelegeau importanța de a face cunoscute țările în care erau trimiși și felul în care, în acele țări îndepărtate, se realiza întâlnirea dintre Evanghelie și comunitățile locale.
Papa Francisc: ”Încă de la început, așadar, revista a fost purtătoarea unei priviri mai ample, deschisă la patrimoniul fiecărui popor și al fiecărei Biserici locale. Aceasta rămâne și astăzi vocația [revistei] Lumea și Misiunea, după cum a fost rebotezată în 1969 pentru a-și asuma spiritul și învățăturile Conciliului Vatican II în ceea ce privește misiunea către popoare (ad gentes)”.
Dați voce celor fără voce
Ani la rând, scrisorile și cronica misionarilor au transmis cu acuratețe contextul și viața populațiilor cu care intrau în contact, iar reportajele din timpurile noastre și mărturiile directe reprezintă ”trăsătura proprie a revistei” pentru că împărtășește realitatea ”periferiilor geografice și existențiale”, despre care doar câțiva mai vorbesc. Într-o lume în care comunicarea a scurtat, în aparență, distanțele, acestea continuă să fie lăsate pe margine, de aceea ”provocarea devine și astăzi aceea de a merge chiar acolo pentru a face cunoscute frumusețea și bogăția diferențelor, dar și numeroasele fracturi și injustiții ale unor societăți din ce în ce mai conectate între ele dar, în același timp, marcate de inegalități apăsătoare”.
Papa Francisc: ”A fi vocea celor fără voce este o îndatorire primară a revistei, ca și a altor inițiative pe care PIME le-a promovat în domeniul comunicării: agenția Asia News, conținuturile multimediale, prezența în rețelele de socializare, activitățile culturale și de animare. Toate acestea sunt modalități prin care poate fi povestită lumea punându-se de partea celor care nu au drept la cuvânt sau nu este ascultat, a celor mai săraci, a minorităților asuprite, a victimelor războaielor uitate. Vreau să subliniez acest fapt, războaiele uitate. Astăzi suntem cu toții preocupați, și e bine să fim, cu un război aici, în Europa, la ușa Europei și în Europa, dar de ani de zile există războaie: de peste zece ani în Siria, gândiți-vă la Yemen, la Myanmar, în Africa. Acestea nu intră pentru că nu sunt din Europa cultă, Europa cultă. Războaiele uitate sunt un păcat, a le uita în acest fel. Dar și de partea celor care lucrează în tăcere și cu tenacitate de jos pentru a construi o lume diferită, trasând parcursuri de solidaritate și de reconciliere în contexte marcate de criză sau violență”.
”Misiunea este la centru”
Dar o revistă misionară cum este ”Lumea și Misiunea” are, pentru papa Francisc, o altă îndatorire specifică, aceea de a ajuta la recunoașterea faptului că ”misiunea este la centru”.
Papa Francisc: ”A aminti comunităților creștine care, dacă se uită numai la sine, pierd curajul de a ieși și de a duce tuturor cuvântul lui Isus, sfârșesc prin a se stinge. A arăta că Evanghelia, întâlnind popoare și culturi diverse, ne este restituită în fiecare zi în noutatea și prospețimea ei. Și creează dialog și prietenie chiar cu cel care profesează alte religii, recunoscându-se fii ai unicului Părinte. Vă mulțumesc în mod special pentru aceasta”.
În realitățile care continuă să fie considerate ”periferii”, pontiful a amintit că ”misionarilor li s-a întâmplat deseori să descopere că Duhul Sfânt ajunsese înaintea lor. Cel care a plecat ca să vestească Evanghelia, s-a aflat de cele mai multe ori să primească el o Veste Bună. După cum discipolii lui Isus au fost trimiși doi câte doi ca să predice printre cei săraci și cei mici, tot la fel misionarii de ieri și de astăzi întâlnesc deseori bucuria și viața nouă pe care Evanghelia este în măsură să le genereze. O experiență de acest fel nu este posibil să fie ținută numai pentru sine. În acest sens, devine din ce în ce mai important a da voce Bisericilor tinere și în creștere, comunităților – fondate uneori de PIME – care astăzi exprimă dinamici noi și promițătoare, docile față de Duhul Sfânt”.
Papa Francisc: ”Într-o lume marcată, din păcate, de atâtea răni, aceasta este, în cele din urmă, rațiunea care, după 150 de ani, susține în continuare realizarea unei reviste ca Lumea și Misiunea: a da voce speranței pe care întâlnirea cu Cristos o seamănă în viața persoanelor și a popoarelor, pentru a spune tuturor că o lume mai bună este posibilă atunci când, urmându-L pe Isus, învățăm să întindem mâna către orice frate și soră”.
”Mergeți mai departe”, a fost îndemnul final al papei, fiind mereu ”fideli rădăcinilor voastre, atenți la semnele timpurilor și deschiși la viitorul lui Dumnezeu”.
vaticannews.va