În timpul zborului de întoarcere de la Lisabona, duminică, 6 august, papa Francisc le-a explicat jurnaliștilor – în cadrul obișnuitei conferințe de presă din avion – de ce a ales să se roage în tăcere la sanctuarul de la Fatima și de ce în fața tinerilor a preferat să renunțe la discursurile pregătite. Pontiful și-a reiterat „toleranța zero” față de abuzurile asupra minorilor.
Papa Francisc a evidențiat că este impresionat de participarea numeroasă a tinerilor la Ziua Mondială a Tinerilor de la Lisabona, cea mai bine organizată – a spus – dintre cele patru la care a luat parte. Pontiful a asigurat totodată că este sănătos și că nu are probleme de vedere, reiterând totodată toleranța zero față de „teribila plagă” a abuzurilor asupra copiilor.
La întrebarea referitoare la motivul viitoarei sale călătorii la Marsilia, Sfântul Părinte le-a explicat jurnaliștilor că este preocupat de problema migranților, în special de situația din structurile de detenție pentru migranți din Africa de Nord, descrise ca fiind un cimitir și mai mare decât Marea Mediterană.
Cu privire la rugăciunea la sanctuarul de la Fatima, papa Francisc a subliniat că s-a rugat în tăcere la Preacurata Fecioară Maria, la Fatima, ‘fără publicitate’, spunând: „M-am rugat la Fecioara Maria și m-am rugat pentru pace. Trebuie să repetăm în mod continuu această rugăciune pentru pace. Ea a cerut-o în timpul Primului Război Mondial. Nu am făcut publicitate”.
În legătură cu situația abuzurilor, papa Francisc a spus: „Am vorbit despre această plagă teribilă”. „Abuzul” – a continuat – „este ca și cum ai devora o persoană. Să vorbești cu persoanele abuzate este o experiență dureroasă. Dar este bună pentru mine, mă ajută să mă ocup de această problemă. Este un fenomen serios, grav. Toleranță zero. Iar pastorii care nu au făcut acest lucru trebuie să își asume această responsabilitate. Vă îndemn să fim deschiși”. „Acum, procesul în Biserica portugheză merge bine și cu seriozitate”, a adăugat papa, „se caută realitatea”. De asemenea, a amintit și alte tipuri de abuzuri: din lumea muncii, prin exploatarea copiilor; de abuzul asupra femeilor; abuzul sexual asupra tinerelor, în multe țări. „Este necesară eliminarea culturii abuzului și convertirea” – a mai spus pontiful.
Cu referire la unele discursuri pe care le-a redus, pontiful a spus că erau lungi și că a vrut să capteze atenția tinerilor, transmițând esența mesajului.
Despre tineri a spus că sunt viitorul și că nu trebuie să fie judecați doar după anumite comportamente care nu sunt conforme cu moralitatea. „Am fost impresionat de numărul tinerilor, peste un milion și jumătate”. „Tinerii sunt tineri” – a continuat pontiful. „Ei încearcă să privească înainte. Ei sunt viitorul. Problema este să știm cum să-i însoțim și să nu se desprindă de rădăcinile lor. De aceea insist ca ei să dialogheze cu bunicii lor, ceea ce este mai important decât cu părinții, pentru că de acolo vin rădăcinile.”
Sfântul Părinte a răspuns și la o întrebare despre tragedia sinuciderilor în rândul tinerilor. „O problemă” – a spus, referindu-se și la „cifre importante”. „Mass-media” – a adăugat – „nu vorbește despre ea pentru că nu există informații. Atât de mulți tineri suferă de angoasă și depresie. În unele țări, universitățile sunt foarte solicitante, tinerii care nu reușesc să absolve sau să găsească un loc de muncă bun, se sinucid pentru că simt o mare rușine. Nu spun că se întâmplă în fiecare zi, dar este o problemă’.
În cadrul colocviului cu jurnaliștii, s-a vorbit și despre viitoarea deplasare la Marsilia, pe 22 și 23 septembrie. „Am fost la Strasbourg, voi merge la Marsilia, dar nu în Franța. Sunt preocupat de problema mediteraneană. Exploatarea migranților este criminală. În lagărele din Africa de Nord. Vă recomand să citiți Hermanito ‘Fratele mai mic’, cartea unui migrant care a avut nevoie de trei ani pentru a veni din Guineea în Spania, pentru că a fost torturat, exploatat și înrobit. Poate fi citită în două ore, dar merită. Există o dramă înainte de îmbarcare. Organizația Save Humans face eforturi pentru a răscumpăra migranții care au fost lăsați să moară în deșertul dintre Libia și Tunisia. La reuniunea de la Marsilia va avea loc o reflecție serioasă asupra dramei migranților. Marea Mediterană este un cimitir, dar cel mai mare cimitir este Africa de Nord” – a spus pontiful.