Marcând sfârșitul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, Papa Francisc a declarat marți că Dumnezeu dorește ca creștinii să aibă încredere unii în alții, „în ciuda greșelilor trecutului și a rănilor noastre reciproce”. Pontiful a ținut predica pe 25 ianuarie, în Bazilica San Paolo fuori le Mura, din Roma, unde se află mormântul Sfântului Apostol Paul, în prezența unor lideri ortodocși și anglicani. „În călătoria noastră comună, fie ca noi să nu eșuăm niciodată să auzim cuvintele de încurajare [ale lui Isus]: «Nu vă temeți» (Matei 28,5.10)”, a spus el. „Să nu ne temem să îi punem pe frații și surorile noastre înaintea propriilor noastre temeri! Domnul dorește ca noi să ne încredem unii în alții și să mergem înainte împreună.”
Ceremonia transmisă în direct a avut loc în ultima zi a celei de-a 55-a Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, dedicată temei „Am văzut o stea la Răsărit și am venit să ne închinăm Lui”, inspirată de Matei 2,2. La începutul Vesperelor din solemnitatea Convertirii Sfântului Pavel, Sfântul Părinte a venerat mormântul Sfântului, alături de Mitropolitul Polikarpos, reprezentând Patriarhia ecumenică a Constantinopolului, și de Arhiepiscopul Ian Ernest, reprezentantul personal al Arhiepiscopului de Canterbury pe lângă Sfântul Scaun și director al Centrului Anglican din Roma. Papa Francisc și-a început predica mulțumindu-le celor doi pentru prezența lor. De asemenea, a salutat studenții de la Institutul Ecumenic Bossey și pe studenții anglicani din Nashotah, Wisconsin. A reflectat apoi la exemplului magilor – cunoscuți și sub numele de Cei Trei Înțelepți sau Trei Împărați – care au venit cu daruri pentru a se închina Pruncului Isus la scurt timp după nașterea Sa.
„Dragi frați și surori, etapa decisivă a călătoriei spre comuniune deplină necesită o rugăciune din ce în ce mai intensă, necesită închinare, închinare la Dumnezeu”, a spus Papa. „Magii, însă, ne amintesc că închinarea ne cere altceva: în primul rând, trebuie să cădem în genunchi. Aceasta este calea: aplecarea în jos, lăsând deoparte pretențiile noastre, cu scopul de a face din Domnul exclusiv centrul a toate. De câte ori mândria s-a dovedit adevăratul obstacol în calea comuniunii!” Magii au avut curajul să își lase în urmă prestigiul și reputația pentru a se smeri în casa simplă a Betleemului; și, ca urmare, s-au trezit „copleșiți de bucurie” (Matei 2,10). „Să ne smerim, să lăsăm în urmă anumite lucruri, să ne simplificăm viața: în această seară să îi cerem lui Dumnezeu acel curaj, curajul smereniei, singura cale de a veni să ne închinăm lui Dumnezeu în aceeași casă, în jurul aceluiași altar.”
La sfârșitul Vesperelor, înainte de Binecuvântarea apostolică dată de Papa, Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine, a avut o scurtă intervenție. S-a referit la Paul Couturier, un preot francez care a ajutat la instituirea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea creștinilor. Prelatul a spus: „Mișcarea ecumenică, așa cum Paul Couturier, marele protagonist al ecumenismului spiritual, a spus atât de frumos, este ca o mănăstire invizibilă în care creștinii din diferite Biserici, din multe țări și continente, se roagă împreună pentru unitatea Bisericii. În această seară participăm și noi la această mănăstire nevăzută, adunându-ne împreună cu Dvs, Sfinte Părinte, ca să ne rugăm și să îl adorăm pe Pruncul din Betleem. Vă mulțumim sincer, Sfinte Părinte, pentru încurajarea dumneavoastră constantă de a merge pe calea unității și împăcării.” Cardinalul elvețian i-a mulțumit Papei în special pentru că l-a proclamat pe Sfântul Irineu de Lyon doctor al Bisericii cu titlul de „Doctor unitatis”. „Decizia dumneavoastră este, de asemenea, un semn promițător pentru ecumenism”, a spus el.
Sursa: Catholic News Agency