Papa Francisc și-a dedicat reflecția de la audiența generală de astăzi temei „Duhul Sfânt și Mireasa: Duhul Sfânt călăuzește Poporul lui Dumnezeu spre Isus, speranța noastră”, titlul ciclului de cateheze care s-a încheiat miercuri. Sfântul Părinte s-a oprit la Cartea Apocalipsului, cu invocarea escatologică „Vino”, adresată lui Cristos înviat de „Duhul și Mireasa”, menționând că speranța noastră pentru venirea finală a lui Isus este mereu prezentă în Biserică. În același timp, a spus Sfântul Părinte, Biserica așteaptă și venirea continuă a lui Cristos „în situația prezentă și pelerină”.
Adresată lui Cristos și Duhului Sfânt
Papa Francisc a remarcat că înțelegerea Bisericii a invocației „Vino” s-a dezvoltat: dacă odinioară era adresată „în mod obișnuit” doar lui Cristos, acum Biserica o folosește pentru a invoca și Duhul Sfânt, ca în imnurile familiare, Veni Creator Spiritus și Veni Sancte Spiritus. „Este corect să fie așa”, a explicat el, „deoarece, după Înviere, Duhul Sfânt este adevăratul alter ego al lui Cristos, Cel care îi ia locul, care îl face prezent și operativ în Biserică”. Acesta, a continuat el, „este motivul pentru care Cristos și Duhul Sfânt sunt inseparabili, de asemenea, în economia mântuirii”.
Sursa speranței creștine
Duhul Sfânt, în plus, „este sursa mereu debordantă a speranței creștine”, a continuat Sfântul Părinte, numindu-l „vela” care propulsează Biserica pe marea istoriei. Pontiful a insistat că speranța nu este un „cuvânt gol sau o dorință vagă”, ci o certitudine bazată pe fidelitatea lui Dumnezeu și, prin urmare, o virtute teologică. Cu toate acestea, a continuat el, „creștinii nu se pot mulțumi să aibă speranță”, ci trebuie, de asemenea, „să radieze speranță”. Speranța, a spus el, „este cel mai frumos dar pe care Biserica îl poate oferi întregii umanități”.
Gata să dea un motiv de speranță
În fine, Papa Francisc a reamintit cuvintele Sfântului Petru, care i-a încurajat pe primii creștini să fie întotdeauna gata să dea un motiv pentru speranța lor, adăugând că ar trebui să facă acest lucru „cu blândețe și respect”. Acest lucru, a spus el, se datorează faptului că oamenii sunt convinși nu atât de forța unui argument, cât de iubirea cu care acestea sunt prezentate. „Aceasta este cea mai eficientă formă de evanghelizare”, a spus el, numind-o o metodă care este „deschisă tuturor”. Și-a încheiat cateheza cu rugăciunea ca Duhul Sfânt să ne ajute „să abundăm mereu în speranță”.
Sursa: Vatican News