Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a numit această vizită un „pelerinaj al pocăinţei” şi a spus că speră că va ajuta la vindecarea rănilor făcute indigenilor din Canada de către Biserica Romano-Catolică.
Itinerarul său include opriri în provinciile Alberta şi Quebec şi teritoriul nordic al Nunavut.
Din vizita Papei lipseşte însă o oprire în Brittish Columbia, unde au foste descoperite în vara trecută dovezi privind aproximativ 200 de morminte nemarcate pe terenul unei foste şcoli rezidenţiale.
Vizita Papei în Canada se va încheia vineri.
Când s-a întâlnit cu reprezentanţii indigenilor la începutul primăverii, papa Francisc şi-a cereut scuze pentru abuzurile comise în şcolile rezidenţiale conduse de biserici. Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere a Canadei i-a cerut liderului Bisericii Catolice să îşi prezinte scuzele pe teritoriul canadian.
Peste 150.000 de copii nativi canadieni au fost nevoiţi să frecventeze şcolile creştine finanţate de stat din secolul al XIX-lea până în anii 1970, într-un efort de a-i izola de casele şi cultura lor. Scopul a fost de a-i creştina şi asimila în societatea majoritară, pe care guvernele canadiene anterioare o considerau superioară.
Guvernul canadian a recunoscut că abuzurile fizice şi sexuale erau frecvente în şcoli şi elevii au fost bătuţi pentru că vorbeau limba lor maternă. Liderii indigeni spun că aceste abuzuri şi separarea de familii au fost o cauză principală a ratelor extrem de mari ale dependenţei de alcool şi droguri în rezervaţiile canadiene.