Fraternitate, femeie, reconciliere, drepturi, finanțe, căsătorie, prietenie, Biserică, stil de viață, misiune, suferință, cateheză. Iată cuvintele cheie care sintetizează temele alese de Papa Francisc pentru „Apostolatul rugăciunii” din 2021. Intențiile de rugăciune pentru anul viitor, încredințate de Sfântul Părinte Reţelei Mondiale de Rugăciune, au fost publicate de oficiosul Vaticanul L’Osservatore romano în numărul din 14 februarie 2020.
„Apostolatul rugăciunii” se datorează iniţiativei preotului iezuit François-Xavier Gautrelet care la 3 decembrie 1844 a propus această acțiune unui grup de seminariști iezuiți din Franța, ca formă de spiritualitate apostolică. Ideea s-a răspândit repede, promovată de preoți și persoane consacrate din diferite ordine religioase, astfel încât la sfârșitul secolului al XIX-lea existau, mai ales în Europa, dar și în afara ei, 35.000 de grupuri de rugăciune și peste 13 milioane de persoane înscrise.
Pe 27 martie 2018, Papa Francisc a recunoscut ca operă pontificală această inițiativă, care a fost redenumită, fiind cunoscută astăzi ca „Rețeaua mondială de rugăciune a Papei”. Conform site-ul Rețelei (popesprayer.va), această inițiativă de rugăciune este prezentă actualmente în 98 de țări din lume și numără peste 45 de milioane de adepți. Din 2016, intențiile de rugăciune ale Papei sunt transpuse într-un mesaj video, publicat lunar de Rețeaua mondială de rugăciune în colaborare cu Sfântul Scaun.
Iată intenţiile de rugăciune ale Papei Francisc propuse pentru anul 2021:
Ianuarie: Fraternitatea umană
Pentru ca Domnul să ne dea harul de a trăi în deplină fraternitate cu frații și surorile de alte religii, rugându-ne unii pentru alții, deschiși față de toți.
Februarie: Violența asupra femeilor
Să ne rugăm pentru femeile care sunt victime ale violenței, ca să fie protejate de societate, iar suferințele lor să fie luate în considerare și ascultate.
Martie: Sacramentul reconcilierii
Să ne rugăm ca să trăim sacramentul reconcilierii [al spovezii – n. trad.] cu o reînnoită profunzime, pentru a ne bucura de infinita milostivire a lui Dumnezeu.
Aprilie: Drepturile fundamentale
Să ne rugăm pentru aceia care își riscă viața luptând pentru drepturile fundamentale în dictaturi, regimuri autoritare și chiar în democrațiile aflate în criză.
Mai: Lumea finanțelor
Să ne rugăm pentru ca responsabilii financiari să colaboreze cu guvernele pentru a reglementa sfera financiară și a proteja cetățenii de pericolele acesteia.
Iunie: Frumusețea căsătoriei
Să ne rugăm pentru tinerii care se pregătesc pentru căsătorie sprijiniți de o comunitate creștină: ca să sporească în iubire, generozitate, fidelitate și răbdare.
Iulie: Prietenia socială
Să ne rugăm pentru ca, în situaţiile sociale, economice şi politice conflictuale, să fim artizani curajoşi şi pasionaţi ai dialogului şi ai prieteniei.
August: Biserica
Să ne rugăm pentru Biserică, ca să primească de la Duhul Sfânt harul şi tăria de a se reînnoi în lumina Evangheliei.
Septembrie: Un stil de viață eco-sustenabil
Să ne rugăm pentru ca toți să facem alegeri curajoase pentru un stil de viață sobru și eco-sustenabil, bucurându-ne pentru tinerii care se implică cu hotărâre în acest demers.
Octombrie: Discipoli misionari
Să ne rugăm pentru ca fiecare botezat să fie implicat în evanghelizare, disponibil pentru misiune, printr-o mărturie de viață care să aibă mireasma Evangheliei.
Noiembrie: Persoanele care suferă de depresie
Să ne rugăm pentru ca persoanele care suferă de depresie sau de sindromul burn-out să afle în toți sprijin și lumină care să-i deschidă spre viață.
Decembrie: Cateheții
Să ne rugăm pentru cateheți, chemați să vestească Cuvântul lui Dumnezeu: ca să dea mărturie despre Cuvânt cu curaj și creativitate prin puterea Duhului Sfânt.