Astfel a evidențiat papa Francisc în alocuțiunea care a însoțit rugăciunea antifonului marian pascal „Regina Coeli”, din Piața San Pietro. Pornind de la Evanghelia liturgiei duminicii a 6-a a Paștelui, după sfântul Ioan, capitolul 14, Sfântul Părinte s-a oprit asupra cuvintelor rostite de Isus la Cina cea de Taină, pe care Isus le spune „aproape ca pe un testament”: „Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Eu nu v-o dau așa cum o dă lumea”.
Cu referire la aceste cuvinte-testament, papa Francisc a observat că frazele rostite de Isus sunt scurte, Isus luându-și rămas bun de la ucenicii săi „prin cuvinte care exprimă afecțiune și seninătate”, deși „face acest lucru într-un moment în care nu este deloc senin”. „Petru” – a explicat – „este pe cale să se lepede de el, aproape toți ceilalți sunt pe cale să-l abandoneze: Domnul știe acest lucru și totuși nu-l mustră, nu folosește cuvinte dure, nu ține discursuri dure. În loc să fie agitat, el rămâne blând până la sfârșit.”
„Vă las pacea: Isus arată că blândețea este posibilă. El este întruparea blândeții tocmai în cel mai dificil moment; și vrea ca și noi să ne comportăm astfel, pentru a fi moștenitorii păcii sale. El vrea să fim blânzi, deschiși, dispuși să ascultăm, capabili să dezamorsăm disputele și să țesem concordie. Aceasta este o mărturie a lui Isus și valorează mai mult decât o mie de cuvinte și multe predici. Să ne întrebăm dacă, în locurile în care trăim, noi, discipolii lui Isus, ne comportăm astfel: atenuăm tensiunile, stingem conflictele? Suntem în conflict cu cineva, gata mereu să reacționăm, să explodăm, sau știm să răspundem cu non-violență, cu cuvinte și gesturi blânde?” – a spus pontiful în alocuțiunea care a însoțit rugăciunea antifonului marian „Regina Coeli” din cea de-a șasea duminică a Paștelui.
„Desigur, această blândețe nu este ușoară” – a precizat Sfântul Părinte, amintind dificultatea dezamorsării conflictelor, la toate nivelurile. „În acest caz” – a continuat – „ne vine în ajutor a doua frază a lui Isus: Vă dau pacea mea. El știe că singuri nu suntem capabili să păstrăm pacea, că avem nevoie de ajutor, de un dar. Pacea, care este angajamentul nostru, este mai întâi de toate un dar de la Dumnezeu. Căci Isus spune: ‚Vă dau pacea mea. Nu așa cum dă lumea, Eu v-o dau vouă’ (v. 27). Ce este această pace pe care lumea nu o cunoaște și pe care Domnul ne-o dă? Este vorba de Duhul Sfânt, același Duh al lui Isus. Este prezența lui Dumnezeu în noi, este ‚forța păcii’ de la Dumnezeu. El este cel care dezarmează inima și o umple de seninătate. El este cel care topește rigiditatea și stinge tentațiile de a-i ataca pe alții. El este cel care ne amintește că alături de noi sunt frați și surori, nu obstacole și adversari. El este cel care ne dă puterea de a ierta, de a o lua de la capăt. Și cu El devenim bărbați și femei care se dedică păcii.”
„Dragi frați și surori” – a spus în încheiere papa Francisc – „nici un păcat, nici un eșec, nici un resentiment nu trebuie să ne descurajeze să cerem cu insistență darul Duhului Sfânt. Cu cât inimile noastre sunt mai agitate, cu cât simțim în noi mai multă nervozitate, nerăbdare, mânie, cu atât mai mult trebuie să cerem de la Domnul Duhul păcii. Să învățăm să spunem în fiecare zi: ‚Doamne, dă-mi pacea Ta, dă-mi-l pe Duhul Sfânt’. Și să cerem acest lucru și pentru cei care trăiesc alături de noi, pentru cei pe care îi întâlnim în fiecare zi și pentru conducătorii națiunilor. Fie ca Maica Domnului să ne ajute să-l primim pe Duhul Sfânt pentru a fi făcători de pace.”
Beatificarea fondatoarei Operei de Propagare a Credinței
După rugăciunea „Regina Coeli”, papa Francisc a amintit beatificarea – duminică după-amiază, la Lyon, a fondatoarei Operei de Propagare a Credinței, pentru susținerea misiunilor – Pauline Marie Jaricot. „Această credincioasă laică, care a trăit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, a fost o femeie curajoasă, atentă la schimbările vremurilor și cu o viziune universală asupra misiunii Bisericii. Fie ca exemplul ei să trezească în fiecare dorința de a participa, cu rugăciune și caritate, la răspândirea Evangheliei în lume. Să o aplaudăm pe noua Fericită!” – a spus Sfântul Părinte.
Apropierea și rugăciunea Sfântului Părinte față de credincioșii din China
Marțea viitoare are loc comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria – Ajutătoarea creștinilor, deosebit de iubită de catolicii din China, care o venerează pe Ajutătoarea creștinilor ca patroana lor cerească, la sanctuarul Sheshan din Shanghai, în numeroase biserici din țară și în propriile case. Această fericită împrejurare îmi oferă ocazia de a le reînnoi asigurarea apropierii mele spirituale; urmăresc cu atenție și participare viața și vicisitudinile credincioșilor și ale păstorilor, adesea complexe, și mă rog pentru ei în fiecare zi. Vă îndemn să vă alăturați mie în această rugăciune, pentru ca Biserica din China, în libertate și liniște, să poată trăi în comuniune efectivă cu Biserica universală și să-și exercite misiunea de a vesti Evanghelia tuturor, oferind astfel o contribuție pozitivă la progresul spiritual și material al societății.
Viața este sacră; salutul adresat participanților la inițiativa „Alege viața”
Tot în cadrul saluturilor adresate după recitarea antifonului marian „Regina Coeli”, pontiful i-a salutat pe participanții la evenimentul național „Alege viața”, cu desfășurare la Roma. „Vă mulțumesc pentru angajarea voastră în favoarea vieții și în apărarea obiecțiunii de conștiință”, a spus pontiful, amintind că adesea se încearcă limitarea exercitării obiecțiunii de conștiință. „Din nefericire” – a continuat – „în ultimii ani s-a produs o schimbare a mentalității comune și astăzi suntem din ce în ce mai mult înclinați să credem că viața este un bun aflat la totala noastră dispoziție și că putem alege să o manipulăm, să dăm naștere sau să murim după bunul plac, ca rezultat exclusiv al unei alegeri individuale. Să ne amintim că viața este un dar de la Dumnezeu! Ea este întotdeauna sacră și inviolabilă și nu putem reduce la tăcere vocea conștiinței”.
Săptămâna Laudato Si’ 2022: A asculta și a merge împreună
De asemenea, papa Francisc a amintit Săptămâna Laudato Si’ din 2022, cu desfășurare între 22 și 29 mai, care propune numeroase inițiative locale și mondiale, cu scopul de a evidenția importanța ecologiei integrale, în cadrul căreia atenția față de natură, echitatea față de cei săraci, implicarea în societate dar și bucuria și pacea interioară apar ca fiind inseparabile.
„Astăzi începe Săptămâna Laudato si’, pentru a asculta cu o atenție tot mai mare strigătul Pământului, care ne îndeamnă să acționăm împreună pentru a avea grijă de casa noastră comună. Mulțumesc Dicasterului pentru serviciul dezvoltării umane integrale și numeroaselor organizații participante și invit pe toată lumea să participe” – a spus Sfântul Părinte.
Săptămâna Laudato Si’ a fost promovată în 2020, cu prilejul împlinirii a cinci ani de la publicarea enciclicei Laudato Si’. Tot atunci a fost inaugurat Anul aniversar special Laudato Si’.
După cum a amintit pontiful, și în acest an, Săptămâna Laudato Si’ – cu tema „A asculta și a merge împreună” – este organizată de Departamentul în slujba dezvoltării umane integrale, în colaborare cu alte organizații și mișcări care promovează grija față de Casa noastră comună.