“Alianța dintre bătrâni și copii va salva familia umană. Am putea, vă rog, să le restituim copiilor, care trebuie să învețe să se nască, mărturia iubitoare a bătrânilor care posedă înțelepciunea de a muri?”
Această rugăminte a fost formulată de papa Francisc în cea de-a 17-a cateheză dedicată senectuții, din cadrul audienței generale de miercuri, din Aula Paul al VI-lea din Vatican. Papa Francisc și-a continuat reflecția cu o altă întrebare, referitoare la umanitate, spunând: “Oare această umanitate, care, cu toate progresele sale, ne pare un adolescent născut ieri, va putea să-și recapete grația unei bătrâneți care păstrează nemișcat orizontul destinației noastre? Moartea este, cu siguranță, o trecere dificilă a vieții: dar este totodată trecerea care încheie timpul incertitudinii și care aruncă ceasul. Pentru că frumusețea vieții, care nu mai are dată de expirare, începe tocmai atunci”.
Inspirându-se din Cartea profetului Daniel, capitolul 7, pontiful s-a referit la bătrânețe ca la etapa vieții care dă asigurări asupra destinației vieții veșnice, care nu cunoaște moarte.
Oprindu-se asupra credibilității mărturiei vârstnicilor, pontiful a spus că aceasta este credibilă pentru cei mici, tinerii și adulții nefiind capabili de mărturii într-atât de autentice, de emoționante, precum mărturia vârstnicilor. Nu sunt capabili să o facă la fel de autentică, de tandră, de emoționantă ca vârstnicii. “Mărturia bătrânilor unește vârstele vieții și dimensiunile timpului: trecut, prezent și viitor” – a evidențiat Sfântul Părinte.
În cursul catehezei, pontiful a evocat de asemenea figurile a doi bătrâni – Simeon și Ana – care l-au întâmpinat pe pruncul Isus în templul din Ierusalim, spunând: „Bătrânețea, în drum spre o lume în care iubirea pusă de Dumnezeu în Creație poate în sfârșit să radieze nestingherită, trebuie să facă gestul lui Simeon și al Anei, înainte de a-și lua rămas bun. Bătrânețea trebuie să le dea mărturie copiilor despre binecuvântarea lor”.
Îi încredințăm Maicii Domnului destinul Europei și al lumii
În cadrul saluturilor în diferite limbi, papa Francisc s-a adresat pelerinilor polonezi, spunând: “În aceste zile, mii de pelerini merg la sanctuarul Jasna Góra, rugându-se pentru pace și reconciliere în lume. Printre aceștia se numără mulți ucraineni care au găsit în țara dumneavoastră o casă primitoare. Îi încredințăm Maicii Domnului destinul Europei și al lumii. Vă binecuvântez din inimă.”
Salutându-i pe pelerinii vorbitori de limbă spaniolă, pontiful i-a îndemnat: „Să cerem mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Înălțată cu trupul și sufletul la Cer, pentru a putea contempla mereu misterul vieții și al morții cu ochii veșniciei”.
Gândul pontifului la poporul chinuit al Ucrainei
„Ca întotdeauna, gândul meu se îndreaptă spre Ucraina: să nu uităm acest popor chinuit” – a spus papa Francisc în cadrul salutului în limba italiană.
De asemenea, Sfântul Părinte și-a îndreptat gândul, ca de obicei, către bătrâni, bolnavi, tineri și cuplurile care s-au căsătorit de curând. „Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, pe care am sărbătorit-o de curând, ne îndeamnă să trăim cu dăruire parcursul vieții pământești, orientându-l constant spre bunurile veșnice. Fie ca Preacurata să-i ajute pe toți să pună întotdeauna pe primul loc pe Cristos și Evanghelia sa.