De Crăciun, Papa Francisc s-a rugat ca Cristos să aducă lumină în situațiile instabile din Irak, Liban, Venezuela, Yemen, Ucraina, Burkina Faso și alte părți ale lumii, care se confruntă cu conflicte. „Fiul s-a născut, ca o mică flacără aprinsă în întunericul și frigul nopții. Acel Prunc, născut din Fecioara Maria, este Cuvântul lui Dumnezeu făcut trup. E Cuvântul care a călăuzit inima și pașii lui Abraham spre Țara Făgăduită, și care continuă să îi atragă pe cei care se încred în făgăduințele lui Dumnezeu”, a spus Pontiful din loja centrală a Bazilicii San Pietro pe 25 decembrie.
Citându-l pe profetul Isaia care spunea „Poporul care umbla în întuneric a văzut lumină mare”, Sfântul Părinte a afirmat: „Da, există întunecimi în inimile oamenilor, dar lumina lui Cristos este mai mare decât ele. Există întunecimi în relațiile personale, familiare, sociale, dar lumina lui Cristos e mai mare decât ele. Sunt întunecimi în conflictele economice, geopolitice și ecologice, dar lumina lui Cristos e mai mare decât ele.” S-a rugat apoi ca Isus Cristos „să fie lumină pentru copiii, mulți, care pătimesc din cauza războiului și a conflictelor din Orientul Mijlociu și în diferite țări din lume”. Și rugăciunea lui a continuat – conform tradiției la binecuvântările „Urbi et Orbi” – trecând în revistă diverse situații grave: „(Isus) să fie mângâiere pentru iubitul popor sirian care încă nu vede sfârșitul ostilităților care au sfâșiat țara în acest deceniu. Să fie sprijin pentru poporul libanez, ca să poată ieși din actuala criză și să-și redescopere vocația de a fi un mesaj de libertate și de conviețuire armonioasă pentru toți.”
„Să fie lumină pentru Țara Sfântă unde s-a născut El, Mântuitorul omului, și unde continuă așteptarea multora care, în ciuda eforturilor dar fără a se descuraja, tânjesc după zile de pace, de siguranță și de prosperitate. Să fie mângâiere pentru Irak, traversat de tensiuni sociale, și pentru Yemen, încercat de o gravă criză umanitară. […] Să îl încurajeze pe iubitul popor venezuelean, îndelung încercat de tensiuni politice și sociale și să nu-l priveze de ajutorul de care are nevoie. […] Mântuitorul omenirii să fie lumină pentru iubita Ucraina, care tânjește după soluții concrete pentru o pace trainică.” Din Africa, „unde persistă situațiile sociale și politice care adesea constrâng persoanele să emigreze, lipsindu-le de o casă și o familie”, a pomenit următoarele țări: Republica Democratică Congo, Burkina Faso, Mali, Niger și Nigeria.
Papa a încheiat astfel alocuțiunea ținută în fața celor circa 55.000 de persoane prezente în Piață: „Emanuel să fie lumină pentru întreaga omenire rănită. Să înmoaie inima noastră adesea împietrită și egoistă și să ne facă instrumente ale iubirii sale. Prin simplele noastre chipuri, să le ofere zâmbetul lui copiilor din întreaga lume: copiilor abandonați și acelora care au suferit violențe. Prin slabele noastre brațe, să-i îmbrace pe săracii care nu au cu ce se acoperi, să le dea pâine celor înfometați, să-i îngrijească pe cei bolnavi. Prin prezența noastră fragilă, să le fie aproape persoanelor în vârstă și celor singuri, emigranților și celor marginalizați. În această zi de sărbătoare, să le dăruiască tuturor tandrețea sa și să lumineze întunericul acestei lumi.”