Preotul ”venit de la capătul lumii”, argentinianul Jorge Bergoglio, a murit în Lunea Paştelui, la vârsta de 88 de ani. Și-a lăsat amprenta asupra timpului său și e plâns de toată lumea, din Italia care i-a spus ”prieten al Italiei, apără-ne de sus”, și până în orașele strălucitoare ale musulmanilor din exorbitantul Golf Persic. Dar el a fost adversarul opulenței.
- S-a opus cu toată puterea războaielor. De altfel, Papa Francisc a numit ceea ce trăim acum drept „un al treilea război mondial pe bucăți”.
- În ciuda atmosferei de exasperare a multor occidentali contra migranților, el a continuat să ne roage să ne gândim că ființele umane nu pot fi „aruncate precum nişte şerveţele Kleenex”, pe valurile unei Mediterane devenite ”un mare cimitir”.
- Nu s-a temut să fie consecvent pe chestiuni pe care valurile opiniei publice ”le retrogradau”. A fost primul lider mondial care a făcut din ecologie o luptă la care n-a renunțat niciodată. Francisc ne-a avertizat că nu vom putea fugi de răzbunarea planetei.
Niciun papă nu a fost supus vreodată la atât de multă presiune ca Francisc. Viața și activitatea lui au fost scrutate în contextul multitudinii canalelor de ştiri şi a reţelelor sociale, într-o eră zguduită de multiple perturbări şi în calitate de şef al unei Biserici fracturate, subminată de criza sistemică a abuzurilor sexuale. Dar pe care nu le-a mai strecurat sub covor. În singura sa vizită din SUA, amintește New York Times, Papa Francisc s-a întâlnit, departe de rumoarea publică, în vizite private, cu supraviețuitori ai abuzurilor sexuale comise de prelați.

Prin personalitatea şi poziţiile sale clare, Papa Francisc și-a marcat pontificatul de 12 ani, notează săptămânalul parizian Le Point. Le Point, via Rador România, a realizat una dintre cele mai profunde, dar și uman-pitorești, conturări a destinului lui Francisc, în care se oglindește și lumea noastră, contemporană.
Francisc I, primul papă iezuit şi non-european
Relaţiile dintre papalitate şi iezuiţi au fost adesea furtunoase. Ordinul, fondat în 1540 de bascul Ignaţiu de Loyola, s-a situat întotdeauna la marginea puterii Vaticanului. Iezuiţii, un ordin de elită, au fost întotdeauna preocupaţi de independenţa şi particularitatea lor. Atât de mult încât la Roma, Curia lor Generală se află la marginea Pieţei Sf. Petru, dar cu o privelişte uluitoare asupra bazilicii.
Putem să apreciem mai bine evenimentul istoric reprezentat de alegerea lui Jorge Bergoglio, fost provincial al iezuiţilor din Argentina, la 13 martie 2013. Mai ales că Societatea lui Isus fusese mai degrabă îndepărtată de la puterea de la Vatican de către Ioan Paul al II-lea – care prefera mişcarea Opus Dei.
Iar acum am avut un papă iezuit! Şi care și-a luat ca patronim pontifical numele de Francisc, un omagiu adus Sfântului Francisc de Assisi, părintele franciscanilor.
După cum ne-a spus odată prietenul său, fratele dominican Timothy Radcliffe, cu umorul său ironic, “Francis este un iezuit îmbrăcat ca un dominican şi care se numeşte franciscan”. Cele trei ordine religioase catolice se regăsesc într-o singură persoană. Lucru nemaiavut înainte.
Și acest papă este și primul pontif non-european, de vreme ce s-a născut în Argentina la 17 decembrie 1936. Să ne amintim că, până la polonezul Ioan Paul al II-lea și la germanul Benedict al XVI-lea, toți papii epocii contemporane erau italieni.