«În aceste zile, în unele părți din lume, au fost evidențiate consecințele – unele dintre consecințele – pandemiei. Una dintre ele este foamea. Începem să vedem oameni care suferă de foame, pentru că nu pot să lucreze, nu aveau un loc de muncă stabil și din alte circumstanțe. Începem să vedem deja urmările a ceea ce va veni mai târziu, dar care are început acum. Ne rugăm pentru familiile care încep să simtă aceste nevoi.»
Cu aceste cuvinte și-a început Papa Francisc discursul sâmbătă, 28 martie, după ce s-a rugat pentru toți cei afectați de pandemia de coronavirus, cu referire la situația precară în care mulți dintre ei au ajuns în aceste zile, scrie ziarul Corriere della Sera. Papa a specificat totodată în discursul lui că Biserica trebuie să facă tot ce-i stă în putință pentru a ajuta persoanele care suferă de foame sau de frică.
«„Clasa” preoțească nu trebuie să devină o elită restrânsă a unui serviciu religios desprins de popor, nu trebuie să uite vreodată că aparține poporului și trebuie să-l servească. Cum se face atunci că mi se spune că aceste măicuțe, acești sacerdoți, care sunt sănătoși și merg la săraci să le dea de mâncare, pot să ia coronavirus? Că să-i spun maicii starețe să nu le lase pe măicuțe să iasă, să-i spun episcopului să nu-i lase pe preoți să iasă! Ei sunt făcuți pentru cele sfinte! Ci de mâncare să le dea (săracilor – n.r.) Guvernul. Cine spune asta, și-a pierdut memoria, a pierdut ceea ce simțea Iisus în inimă: care era parte din popor. Avem în minte chiar și astăzi mulți bărbați și femei calificați în servirea lui Dumnezeu care sunt buni și merg să servească, care nu se desprind de popor», a mai spus Papa Francisc.
Apoi Papa a transmis către slujitorii Bisericii următorul mesaj:
«Zilele trecute mi s-a trimis fotografia unui preot, paroh de la munte asupra mai multor sate, într-un loc unde ninge și prin zăpadă purta monstranța prin micile sate pentru a da binecuvântare. Nu-i păsa de zăpadă, nu-i păsa de arsurile pe care le simțea pe mâini din cauza frigului în contact cu metalul monstranței: îl interesa doar să-l ducă pe Iisus la oameni. Să ne gândim fiecare dintre noi de care parte ne aflăm, dacă suntem undeva la mijloc, puțin indeciși, dacă suntem alături de poporul sfânt și credincios lui Dumnezeu care nu poate da greș: care are acea infailibilitate în crez. Și să ne gândim la elita care se desprinde de poporul lui Dumnezeu, la acel clericalism. Și poate că ne va face tuturor bine sfatul pe care Pavel i l-a dat discipolului său, episcopul, tânărul episcop, Timoftei: „Adu-ți aminte de mama ta și de bunica ta”. Dacă Pavel dădea acest sfat, era din cauză că știa foarte bine la ce pericol duce acest sens de elită în conducerea noastră.»