Inspirându-se din Evanghelia liturgiei duminicii a 18-a de peste an, după sfântul Luca, capitolul 12, în care se relatează despre un om care-i adresează lui Isus cererea: ‘Învățătorule, spune-i fratelui meu să împartă cu mine moștenirea’ (Lc 12,13), papa Francisc a observat: “Este o situație foarte frecventă, astfel de probleme sunt la ordinea zilei: câți frați și surori, câți membri ai aceleiași familii se ceartă din păcate și poate nu-și mai vorbesc, din cauza moștenirii!’
“Isus” – a continuat – “răspunzându-i acelui om, nu intră în detalii, ci merge la rădăcina diviziunilor provocate de posesia lucrurilor și spune cu claritate: ‘Păziți-vă de orice lăcomie’ (v. 15). ‘Păziți-vă de orice lăcomie’”
Definind lăcomia o boală, papa Francisc a explicat că aceasta privează de libertate “deoarece foamea de posesiuni creează dependență”. “Mai ales cei care au foarte mult nu sunt niciodată mulțumiți: vor mereu mai mult, și numai pentru ei înșiși”, a spus pontiful, precizând că în acest fel acea persoană nu mai este liberă, ci este legată, “devine sclava a ceea ce, în mod paradoxal, ar fi trebuit să-i servească pentru a trăi liberă și senină”. În loc ca banii să-i servească, acea persoană devine un slujitor al banilor – a precizat.
Papa Francisc a atras de asemenea atenția asupra faptului că lăcomia “este, de asemenea, o boală periculoasă pentru societate”, explicând că din cauza lăcomiei s-a ajuns în prezent la alte paradoxuri, la situații de adâncă nedreptate, în care puțini au mult și mulți au puțin sau nimic.
“Să ne gândim, de asemenea, la războaie și conflicte: pofta de resurse și bogăție este aproape întotdeauna implicată. Câte interese se află în spatele unui război! Cu siguranță, unul dintre ele este comerțul cu arme. Acest comerț este un scandal în fața căruia nu trebuie și nu putem să ne resemnăm” – a spus Sfântul Părinte.
Oprindu-se asupra Evangheliei după sfântul Lc, capitolul 12, pontiful a reliefat că Isus indică lăcomia ca generatoare a unor astfel de situații și ne-a îndemnat să facem o evaluare a detașării noastre față de bunuri și bogății, sugerându-ne să ne întrebăm: „Mă plâng de ceea ce îmi lipsește sau sunt mulțumit de ceea ce am? Sunt tentat, în numele banilor și al oportunităților, să sacrific relațiile și să sacrific timpul pentru alții? Și, din nou, sunt tentat să sacrific legalitatea și onestitatea pe altarul lăcomiei?” “Spun ‘altar’ – a continuat pontiful – “pentru că bunurile materiale, banii, bogățiile pot deveni un cult, o adevărată idolatrie”. “De aceea” – a mai spus – “Isus ne avertizează prin cuvinte puternice. El spune că nu se poate sluji la doi stăpâni și – să fim atenți – nu spune Dumnezeu și diavolul, sau binele și răul, ci Dumnezeu și bogăția (cf. Lc 16,13)”.
Pontiful a explicat că este bine să te folosești de bogăție pentru a împlini binele, dar că este o idolatrie și o ofensă adusă lui Dumnezeu faptul de a sluji bogăția, de a deveni sclavul averii.
“Dumnezeu este cel mai bogat dintre toți: este bogat în compasiune, în milă” – a spus pontiful, îndemnându-ne să dorim să fim bogați după modelul bogăției lui Dumnezeu. O astfel de bogăție – a reliefat – nu sărăcește pe nimeni, nu creează certuri și diviziuni. “Este o bogăție căreia îi place să dea, să distribuie, să împartă”.
“Frați, surori” – a spus în încheiere – “pentru a trăi bine nu este suficient să acumulezi bunuri materiale, pentru că – spune din nou Isus “viața nu constă în ceea ce posedă cel bogat”. “În schimb” – a continuat – “depinde de bunele relații: cu Dumnezeu, cu ceilalți, dar și cu cei care au mai puțin. Așadar, să ne întrebăm: cum vreau să mă îmbogățesc? Vreau să mă îmbogățesc după modelul lui Dumnezeu sau după lăcomia mea? Și, revenind la subiectul moștenirii, ce moștenire vreau să las? Bani în bancă, lucruri materiale, sau oameni fericiți în jurul meu, fapte bune care nu se uită, oameni pe care i-am ajutat să crească și să se maturizeze?
Fie ca Maica Domnului să ne ajute să înțelegem care sunt adevăratele bunuri ale vieții, cele care rămân pentru totdeauna”.
După rugăciunea “Angelus”
Papa: Mulțumiri celor care l-au însoțit cu rugăciunea în Canada
După rugăciunea “Angelus”, papa Francisc a amintit călătoria apostolică de șase zile în Canada. “Intenționez să vorbesc despre aceasta la audiența generală de miercurea viitoare, dar acum aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest pelerinaj penitențial, începând cu autoritățile civile, conducătorii populațiilor indigene și episcopii canadieni. Le mulțumesc sincer tuturor celor care m-au însoțit cu rugăciunile lor. Vă mulțumesc tuturor!” – a spus Sfântul Părinte
Despre războiul din Ucraina: Să ne oprim și să negociem!
“Chiar și în timpul călătoriei” – a continuat – “nu am încetat să mă rog pentru poporul ucrainean, atacat și chinuit, cerându-i lui Dumnezeu să îl elibereze de flagelul războiului. Dacă ar fi să privim realitatea în mod obiectiv, având în vedere pagubele pe care fiecare zi de război le aduce acelei populații, dar și întregii lumi, singurul lucru rezonabil de făcut ar fi să ne oprim și să negociem. Fie ca înțelepciunea să inspire pași concreți de pace.”
Pontiful i-a salutat de asemenea romani și pelerini, adresând un gând special novicelor din congregația Fiicele Maicii Domnului Ajutorul Creștinilor care urmează să facă prima profesiune religioasă; grupulului Acțiunea Catolică din Barletta; tinerii din dieceza de Verona; tinerii din grupul pastoral “Pieve di Scandiano”; și pe cei din grupul „Gonzaga” din Carimate, Montesolaro, Figino și Novedrate, care au parcurs Via Francigena.”
Un salut afectuos iezuiților, în sărbătoarea sfântului Ignațiu de Loyola
“În sărbătoarea Sfântului Ignațiu de Loyola, adresez un salut afectuos fraților mei iezuiți. Continuați să mergeți cu zel, cu bucurie, în slujba Domnului. Fiți curajoși!” – a mai spus pontiful, după recitarea antifonului marian “Angelus”, în Piața San Pietro, duminică, 31 iulie.