La audiența generală de miercuri, 2 martie 2022, papa Francisc a salutat pelerinii polonezi și a adăugat spontan câteva cuvinte despre situația din Ucraina pornind de la prezența Fratelui Marko, din ordinul franciscan, care tocmai citise rezumatul catehezei în limba polonă.
Papa Francisc: ”Voi sunteți primii care ați susținut Ucraina deschizând granițele voastre, inimile voastre, casele voastre pentru ucrainenii care fug de război. Le oferiți cu generozitate toate cele necesare pentru ca să poată trăi cu demnitate în pofida momentului dramatic. Iar acest Frate franciscan, care acum citește în polonă, este ucrainean, iar părinții săi sunt în acest moment în refugiile subterane ca să se apere de bombe, într-un loc lângă Kiev. El continuă să-și îndeplinească datoria împreună cu noi. Însoțindu-l pe el, să însoțim un popor întreg care suferă din cauza bombardamentelor, pe părinții săi în vârstă și pe numeroșii bătrâni care sunt în subteran ca să se apere. Să purtăm în inimă amintirea acestui popor, iar ție, îți mulțumesc pentru că îți duci munca mai departe”.
Pontiful a amintit în salutul adresat pelerinilor din alte țări de această Zi specială de post și rugăciune pentru pace în Ucraina. ”Rugăciunea noastră și postul vor fi o suplică pentru pace în Ucraina”, a spus papa în salutul adresat pelerinilor francofoni, ”aducându-ne aminte că pacea în lume începe întotdeauna de la convertirea noastră personală, de la urmarea lui Cristos”. Adresându-se, apoi, pelerinilor de limba engleză, papa a spus: ”Vă urez tuturor ca drumul Postului Mare, care începe astăzi cu rugăciunea și postul pentru pace în Ucraina, să ne conducă la bucuria Paștelui cu inima purificată și reînnoită de harul Duhului Sfânt”. ”Începem Postul Mare în spirit de penitență și de rugăciune”, a subliniat în salutul adresat pelerinilor de limba germană, ”pentru a implora milostivirea lui Dumnezeu asupra noastră și pacea pentru lumea întreagă”. Îndemnul de a cere cu insistență de la Domnul ”darul păcii” a fost reluat de Sfântul Părinte și în salutul adresat pelerinilor de limba portugheză la finalul catehezei despre senectute ca simbol și oportunitate.
Potrivit surselor oficiale de la Varșovia, peste 450.000 de persoane din Ucraina au intrat în Polonia până astăzi. În România au intrat până acum peste 105.000 de persoane din Ucraina, iar în R. Moldova, peste 200.000. Zeci de mii de persoane din Ucraina au ajuns, de asemenea, în Slovacia și Ungaria. Cea mai mare parte a refugiaților o reprezintă femeile și copiii.