La celebrarea euharistică de sâmbătă, 9 mai, din săptămâna a 4-a a Paştelui, papa Francisc a amintit-o pe sfânta Luiza (Ludovica) de Marillac (1591 – 1660), călugăriţă vincenţiană. Pontiful s-a rugat pentru maicile vincenţiene care îşi desfăşoară misiunea la Casa „Sfânta Marta”, oferind serviciul lor papei şi celor care locuiesc acolo, gestionând totodată Dispensarul pediatric din Vatican.
«Astăzi este comemorarea liturgică a sfintei Luiza de Marillac. Să ne rugăm pentru călugăriţele vincenţiene care slujesc în această clinică, în acest spital, de aproape 100 de ani (…) Domnul să le binecuvânteze», a spus pontiful la începutul Sfintei Liturghii.
În mod normal, sfânta Luiza de Marillac este comemorată liturgic la 15 martie. Însă, data cădea în timpul Postului Mare, de aceea a fost mutată pe 9 mai.
În omilie, papa Francisc a comentat prima lectură din liturgia zilei, luată din cartea Faptele Apostolilor, capitolul 13, 44-52, în care se relatează că iudeii din Antiohia, „când au văzut mulţimile, s-au umplut de invidie şi contraziceau cele spuse de Paul, insultându-l” (cf Fap 13,44) şi „au stârnit o persecuţie împotriva lui Paul şi Barnaba şi i-au alungat din ţinuturile lor” (cf Fap 13, 50).
Însă, nu există doar persecutori şi invidie. Există Duhul Sfânta care face ca Biserica să crească, în ciuda eforturilor celui rău de a o distruge. Dintotdeauna există această luptă, o observat pontiful, deoarece predicarea Cuvântului lui Dumnezeu duce la intensificarea prigoanei, explicând că diavolul se foloseşte de invidie pentru a împiedica predicarea Evangheliei.
Gelozia şi furia diavolului urmăresc întotdeauna distrugerea, iar Biserica îşi continuă parcursul între mângâierea din partea lui Dumnezeu şi persecuţiile din partea lumii – a mai spus, evidenţiind lupta continuă pentru distrugerea armoniei creată de Duhul Sfânt.
Spunând că şi puterile trecătoare, susţinute de bani, sunt un instrument al luptei împotriva puterii divine, pontiful a amintit că un creştin îşi pune încrederea în Dumnezeu şi nu în soluţiile puterilor trecătoare sau în bani.
Lupta neîncetată dintre râvna pentru răspândirea Evangheliei şi cel rău care vrea să o împiedice, prin invidie şi prin tentaţia de a crede în puterile trecătoare şi în avuţii, s-a aflat în centrul omiliei papei Francisc de la Sfânta Liturghie de sâmbătă, 9 mai, din capela Casei Sfânta Marta. La finalul celebrării, pontiful ne-a îndemnat să ne Împărtăşim spiritul în acest timp în care nu este încă posibilă primirea Împărtăşaniei sacramentale, spunând rugăciunea: «Isuse al meu, cred că eşti cu adevărat prezent în Preasfântul Sacrament al altarului. Te iubesc mai presus decât orice şi doresc prezenţa ta în sufletul meu. Întrucât nu este posibil să te primesc în Preasfântul Sacrament, vino măcar spiritual în inima mea. Ca şi cum ai fi deja prezent, te îmbrăţişez şi mă unesc cu totul ţie. Nu îngădui să mă despart vreodată de tine.»
După adoraţia şi binecuvântarea euharistică, papa Francisc a intonat antifonul marian „Regina Coeli”, specific timpului pascal.