Dumnezeu nu-i desparte pe oameni în curați și necurați ”pentru că noi toți suntem copiii lui, iar impuritatea nu vine din mâncare, boală sau moarte, ci dintr-o inimă impură”: a spus papa Francisc în alocuțiunea care a precedat rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 30 iunie a.c., în Piața Sfântul Petru. La finalul rugăciunii, papa a salutat romanii și pelerinii prezenți și a îndemnat la rugăciune pentru ca toți cei care vor război să ajungă la planuri de dialog și de pace.
Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, alocuțiunea papei Francisc.
«Evanghelia liturghiei de astăzi ne vorbește despre două minuni care par a fi împletite între ele. În timp ce Isus merge la casa lui Iair, unul dintre liderii sinagogii, pentru că fetița acestuia este grav bolnavă, pe drum o femeie cu pierderi de sânge îi atinge mantia și el se oprește să o vindece. Între timp, se anunță că fiica lui Iair a murit, dar Isus nu se oprește, intră în casă, se duce în camera fetiței, o ia de mână și o ridică, readucând-o la viață (Mc 5,21-43). Două minuni: una de vindecare și una de înviere.
Aceste două vindecări sunt relatate într-un episod unic. Ambele au loc prin contact fizic. De fapt, femeia atinge mantia lui Isus, iar Isus ia fetița de mână. De ce este importantă această „atingere”? Pentru că aceste două femei – una pentru că sângerează și cealaltă pentru că este moartă – sunt considerate necurate și, prin urmare, nu poate exista niciun contact fizic cu ele. În schimb, Isus se lasă atins și nu se teme să atingă. Chiar înainte de vindecarea fizică, El contestă o concepție religioasă greșită, conform căreia Dumnezeu îi separă pe cei curați pe de o parte și pe cei necurați pe de altă parte. În schimb, Dumnezeu nu face această separare, pentru că noi toți suntem copiii lui, iar impuritatea nu vine din mâncare, boală sau moarte, căci impuritatea vine dintr-o inimă impură.
Să învățăm acest lucru: în fața suferinței trupului și a spiritului, a rănilor sufletului, a situațiilor care ne copleșesc și chiar în fața păcatului, Dumnezeu nu ne ține la distanță, nu Îi este rușine de noi, El nu ne judecă; dimpotrivă, El se apropie pentru a se lăsa atins și pentru a ne atinge, și întotdeauna ne ridică din moarte. El ne ia întotdeauna de mână pentru a ne spune: fiică, fiule, ridică-te! (cf. Mc 5,41), mergi mai departe! ”Doamne, sunt păcătos…” Mergi mai departe, eu m-am făcut păcat pentru tine ca să te mântuiesc. ”Dar Tu, Doamne, nu ești păcătos…” Nu, dar eu am îndurat toate urmările păcatului ca să te mântuiesc. Cât de frumos este acest fapt!
Să fixăm în inimile noastre această imagine pe care ne-o oferă Isus: Dumnezeu este cel care te ia de mână și te ridică, cel care se lasă atins de durerea ta și te atinge pentru a te vindeca și a-ți da din nou viață. El nu discriminează pe nimeni pentru că îi iubește pe toți.
Și atunci ne putem întreba: credem noi că Dumnezeu este așa? Ne lăsăm atinși de Domnul, de Cuvântul său, de iubirea sa? Intrăm în relație cu frații și surorile noastre, oferindu-le o mână de ajutor pentru a se pune din nou pe picioare, sau ne ținem la distanță și etichetăm oamenii în funcție de gusturile și preferințele noastre? Noi punem etichete asupra persoanelor. Vă întreb: Dumnezeu, Domnul Isus, etichetează persoanele? Fiecare să dea un răspuns. Dumnezeu etichetează persoanele? Iar eu, trăiesc în continuu etichetând persoanele?
Frați și surori, să privim la inima lui Dumnezeu, pentru ca Biserica și societatea să nu excludă pe nimeni, să nu trateze pe nimeni ca pe un „impur”, astfel încât fiecare, cu propria sa istorie, să fie primit și iubit fără etichete și prejudecăți, să fie iubit fără adjective.
Să ne rugăm Sfintei Fecioare: ea, care este Mama blândeții, să mijlocească pentru noi și pentru întreaga lume».
După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a salutat romanii și pelerinii din diferite țări, în speciale copiii unui Cerc misionar din Polonia, credincioșii din California, în Statele Unite ale Americii, și pe cei din Costa Rica. De asemenea, călugărițele congregației ”Fiicele Bisericii” și copiii din Gonzaga, în apropiere de orașul italian Mantova.
Apoi, papa a menționat că în ultima zi a lunii iunie Biserica celebrează comemorarea liturgică a Protomartirilor Romei. ”Trăim și noi un timp de martiriu, mai mult decât în primele secole”, a remarcat papa în salutul său. ”În diferite părți ale lumii, numeroși frați și surori îndură discriminare și prigoană din cauza credinței, făcând astfel rodnică Biserica. Alții, de asemenea, se confruntă cu un martiriu comis cu mănuși albe. Să-i susținem și să ne lăsăm inspirați de mărturia lor de iubire față de Cristos”.
Luna iunie este dedicată, prin tradiție, Inimii Preasfinte a lui Isus, iar papa Francisc a îndemnat să implorăm Inima lui Isus ”ca să atingă inimile celor care vor război, ca să se convertească la planuri de dialog și de pace. Frați și surori, să nu uităm de chinuita Ucraină, de Palestina, Israel, Myanmar și de atâtea alte locuri în care se suferă atât de mult din cauza războiului”.
La încheierea rugăciunii ”Angelus”, papa Francisc a invocat asupra tuturor binecuvântarea apostolică, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.