Inspirându-se din Evanghelia liturgiei duminicii a 22-a de peste an, după sfântul Marcu, capitolul 7, Sfântul Părinte a reliefat că am fost creați pentru puritatea pe care ne-o dă Dumnezeu, dacă îi permitem să îndepărteze de la noi orice umbră de egoism, mândrie și judecată, pentru a ne modela după chipul Fiului său Isus (cf. Rom 8:29), care și-a dat viața pentru noi (cf. 1 Ioan 3:16).
Pontiful a amintit că, în fragmentul din Evanghelia citată (cf. Mc 7,1-8.14-15.21-23), Isus vorbește despre ceea ce este pur și impur – un subiect foarte drag contemporanilor săi, legat în principal de respectarea unor rituri și reguli de comportament, pentru a evita orice contact cu lucruri sau persoane considerate necurate și, dacă acest lucru se întâmpla, pentru a șterge „pata” (cf. Lev 11-15).
Observând că unii cărturari și farisei, care respectau cu strictețe aceste reguli, îl acuză pe Isus că le permite ucenicilor săi să ia mâncare „cu mâinile necurate, adică nespălate ” (Mc 7:2), pontiful scoate în evidență modul în care Isus profită de ocazie pentru a-i îndemna să reflecteze asupra semnificației „purității”, explicându-le că puritatea nu este legată de riturile exterioare, ci în primul rând de atitudinile interioare. De aceea, pentru a fi pur, nu are rost să te speli pe mâini de mai multe ori, dacă apoi nutrești sentimente rele precum lăcomia, invidia și mândria, sau intenții rele precum înșelăciunea, furtul, trădarea și calomnia (cf. Mc 7:21-22). Isus atrage atenția asupra unui ritualism care nu ne face să creștem în bunătate; dimpotrivă, uneori ne poate determina să neglijăm sau chiar să justificăm, la noi înșine și la alții, alegeri și atitudini contrare carității, care rănesc sufletul și închid inima.
Papa Francisc a evidențiat că acest aspect este important și pentru noi, spunând că cineva nu poate, de exemplu, să plece de la Sfânta Liturghie și, deja în curtea bisericii, să se oprească pentru bârfe răutăcioase și nemiloase despre orice și despre oricine, sau să apară ca fiind pios în rugăciune pentru ca apoi, acasă să-și trateze membrii familiei cu răceală și distanțare, sau să-și neglijeze părinții în vârstă, care au nevoie de ajutor și companie (cf. Mc 7, 10-13). De asemenea, pontiful a subliniat contradicția între a fi, în aparență, foarte corect cu toată lumea, poate chiar făcând voluntariat și unele gesturi de caritate, dar apoi, în interior, să se cultive ura față de ceilalți, disprețul față de cei săraci și neînsemnați, sau să se aibă un comportament necinstit în propria muncă.
Pontiful a atras atenția asupra faptului că procedând astfel, relația noastră cu Dumnezeu se reduce la gesturi exterioare, iar în interior rămânem insensibili la acțiunea purificatoare a harului Său, persistând în gânduri, mesaje și comportamente lipsite de iubire.
Îndemnându-ne la o examinare a conștiinței, pontiful ne-a sugerat să ne întrebăm dacă ne trăim credința în mod consecvent, în sentimente, cuvinte și fapte, dacă punem în practică – prin apropiere și respect față de frații și surorile noastre ceea ce spunem în rugăciune.
La final, pontiful a invocat-o pe Preacurata Fecioară Maria, cerându-i să ne ajute să facem din viața noastră – printr-o iubire sinceră și practicată – un cult plăcut lui Dumnezeu (cf. Rom 12,1).
Să ne rugăm pentru roadele călătoriei apostolice în Asia
După rugăciunea „Angelus”, pontiful ne-a cerut să-l însoțim cu rugăciunea în călătoria apostolică care începe luni, 2 septembrie, și se încheie vineri, 13 septembrie, în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore; să ne rugăm pentru roadele acestei călătorii apostolice.
Un nou Fericit în Slovacia, seminaristul martir Ján Havlík
De asemenea, pontiful a amintit că sâmbătă, 31 august a.c., la Šaštín, în Slovacia, a fost beatificat Ján Havlík, un seminarist din Congregația Misiunii, fondată de sfântul Vincențiu de Paul. „Acest tânăr a fost ucis în 1965, în timpul persecuției regimului împotriva Bisericii în Cehoslovacia de atunci. Fie ca perseverența sa în mărturisirea credinței în Cristos să fie o încurajare pentru cei care suferă și astăzi astfel de încercări” – a spus Sfântul Părinte.
Mângâiere pentru victimele actului terorist din Burkina Faso
Gândul pontifului s-a îndreptat și la situația dramatică din Burkina Faso, unde, sâmbătă, 24 august, Barsalogho, sute de persoane, inclusiv femei și copii, au fost ucise și multe altele rănite într-un atac terorist, spunând: „Condamnând aceste atacuri odioase împotriva vieții umane, îmi exprim compasiunea față de întreaga națiune și sincerele mele condoleanțe familiilor victimelor. Fie ca Fecioara Maria să ajute poporul iubit din Burkina Faso să redobândească pacea și securitatea”.
Totodată, Suveranul Pontif a spus că se roagă pentru victimele accidentului de la Sanctuarul Nossa Senhora da Conceição, din orașul Recife, în Brazilia, rugându-se: „Fie ca Domnul Înviat să-i mângâie pe răniți și pe familiile lor”
Aproape de poporul ucrainean
„Sunt aproape de chinuitul popor ucrainean, puternic afectat de atacurile asupra infrastructurii sale energetice. Pe lângă faptul că au provocat morți și răniți, acestea au lăsat mai mult de un milion de oameni fără electricitate și apă. Să ne amintim că vocea celor nevinovați este întotdeauna ascultată de Dumnezeu, care nu este indiferent la suferința lor!” – a spus pontiful în cadrul apelurilor succesive rugăciunii antifonului marian „Angelus”, din Piața San Pietro, de duminică, 1 septembrie 2024.
Îngrijorare pentru conflictul din Palestina și Israel. Să fie pace în Țara Sfântă
„Încă o dată îmi îndrept gândurile cu îngrijorare către conflictul din Palestina și Israel, care amenință să se extindă în alte orașe palestiniene. Fac apel la continuarea negocierilor și la încetarea imediată a focului, pentru eliberarea ostaticilor, pentru ajutorarea populației din Gaza, unde se răspândesc atât de multe boli, inclusiv poliomielita. Să fie pace în Țara Sfântă, să fie pace în Ierusalim! Fie ca Orașul Sfânt să fie un loc de întâlnire în care creștinii, evreii și musulmanii să se simtă respectați și bineveniți, iar nimeni să nu pună la îndoială status-quo-ul respectivelor locuri sfinte pentru fiecare (n.n. creștini, evrei și musulmani) ” – a evidențiat Sfântul Părinte în acest nou însuflețit apel la pace în Țara Sfântă.
De asemenea, pontiful a amintit că în data de 1 septembrie se celebrează Ziua mondială de rugăciune pentru îngrijirea creației, spunând: „Sper că toată lumea – instituții, asociații, familii și fiecare persoană – își va lua un angajament concret față de casa noastră comună. Strigătul Pământului rănit devine din ce în ce mai alarmant și necesită acțiuni decisive și urgente”.
La final, pontiful a spus că luni începe o călătorie apostolică în câteva țări din Asia, cerându-ne: „Vă rog să vă rugați pentru roadele acestei călătorii”.