Isus ne spune că ”trebuie să fim pregătiți pentru întâlnirea cu El. Nu doar pentru întâlnirea finală, dar și pentru angajarea de zi cu zi în vederea acelei întâlniri pentru care nu este îndeajuns candela credinței, este nevoie și de untdelemnul carității și al faptelor bune”: a spus papa Francisc în alocuțiunea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 8 noiembrie 2020, împreună cu sute de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața San Pietro.
Prezentând o amplă reflecție la evanghelia duminicii după ritul roman sau latin (Matei 25,1-13), cu parabola celor zece fecioare, papa a remarcat că această pericopă a Evangheliei ne îndeamnă să prelungim reflecția despre viața veșnică pe care am început-o, practic, cu ocazia solemnității ”Toți Sfinții” și a Comemorării tuturor credincioșilor răposați. În realitate, ”ospățul de nuntă” la care sunt invitate fecioarele din parabola evangheliei reprezintă ”simbolul Împărăției cerurilor”.
Papa Francisc: «Prin această parabolă, Isus vrea să ne spună că trebuie să fim pregătiți pentru întâlnirea cu El. Nu numai pentru întâlnirea finală, dar și pentru angajarea de zi cu zi în vederea acelei întâlniri pentru care nu este îndeajuns candela credinței, este nevoie și de untdelemnul carității și al faptelor bune».
Credința care ne unește cu adevărat la Isus este cea care, după cum spune apostolul Paul, ”devine lucrătoare prin intermediul carității” (Galateni 5,6). Este ceea ce găsim în atitudinea fecioarelor înțelepte. Untdelemnul de rezervă, pe care l-au luat împreună cu candelele, arată ”acțiunile bune” făcute în colaborare cu harul. ”A fi înțelepți și prudenți înseamnă a nu aștepta ultimul moment pentru a corespunde la harul lui Dumnezeu, ci a o face de o manieră activă începând de acum. Dacă vrem să fim gata pentru întâlnirea de pe urmă cu Domnul trebuie să fim încă de pe acum cooperanți cu El și să împlinim faptele bune inspirate de iubirea sa”.
Papa Francisc: «Se întâmplă, din păcate, să uităm țelul vieții noastre, întâlnirea definitivă cu Dumnezeu, pierzând astfel sensul așteptării și absolutizând prezentul. Această atitudine închide dinainte orice perspectivă către viața de dincolo: toate se fac ca și cum nu ar trebui să plecăm niciodată pentru viața cealaltă. Și atunci ne preocupăm numai să avem, să ieșim la vedere, să ne aranjăm… Dacă ne lăsăm călăuziți de ceea ce apare mai atrăgător, de căutarea intereselor noastre, viața noastră devine sterilă; nu acumulăm nicio rezervă de untdelemn pentru candela noastră, iar aceasta se va stinge înainte de întâlnirea cu Domnul. Dacă, în schimb, suntem vigilenți și facem binele corespunzând la harul lui Dumnezeu, putem aștepta cu seninătate sosirea mirelui. Domnul va putea să vină chiar și în timp ce noi dormim: acest fapt nu ne va îngrijora, pentru că avem rezerva de untdelemn acumulată prin faptele bune de fiecare zi».
”Să cerem mijlocirea Preasfintei Maria”, a fost îndemnul final al papei, ”ca să ne ajute să trăim, asemenea ei, o credință lucrătoare: ea este candela luminoasă cu ajutorul căreia putem trece prin noapte dincolo de moarte ca să ajungem la marea sărbătoare a vieții”.
După alocuțiunea sa, pontiful a menționat că sâmbătă, 7 noiembrie a.c., a avut loc la Barcelona, în Spania, beatificarea unui tânăr martir, Ioan Ruigg y Diggle, ucis din ură față de credință, la doar 19 ani, în timpul Războiului Civil:
Papa Francisc: «A fost mărturisitor al lui Isus în mediul de muncă și I-a rămas credincios lui până la dăruirea supremă a vieții. Exemplul său să trezească în toți, mai ales în rândul tinerilor, dorința de a trăi în plinătate vocația creștină!»
Papa a făcut, mai departe, un apel la solidaritate cu populațiile din America Centrală, afectate zilele trecute de un uragan violent, a îndemnat la ”respingerea tentației la ciocnirea armată” în Etiopia, a îndemnat participanții la ”Forumul dialogului politic libian” (organizat în Tunisia) la găsirea ”unei soluții la îndelungata suferință a poporului libian” și a remarcat importanța Zilei recunoștinței din Italia pe tema ”Apa, binecuvântare pentru pământ”.
Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.
vaticanews.va