Sfântul Părinte participă în seara de marți, 20 octombrie 2020, la întâlnirea internațională de rugăciune pentru pace ”Nimeni nu se salvează de unul singur – Pace și fraternitate”, organizată în centrul istoric al Romei de Comunitatea Sfântul Egidiu.
Programul începe la 16.30 cu o Rugăciune pentru pace, urmând specificul fiecărei religii, în diferite biserici și locații. Al doilea moment, la ora 17.15, îl constituie Ceremonia publică din Piazza del Campidoglio, pe colina Capitolului Romei, la care participă și iau cuvântul liderii diferitelor religii; intervențiile se încheie cu un minut de reculegere în memoria victimelor pandemiei și a tuturor războaielor. În fine, al treilea moment îl constituie lectura unui Apel la pace Roma 2020, pe care copiii îl vor înmâna liderilor religioși, ambasadorilor și autorităților. La finalul ceremoniei, papa Francisc și liderii religiilor vor aprinde candelabrul păcii și vor semna Apelul la pace. După încheierea ceremoniei, programată în jurul orei 18.30, papa se întoarce cu automobilul în Cetatea Vaticanului.
Diferiți, dar împreună
Rugăciunea pentru pace, așa cum s-a spus, se desfășoară la ora locală 16.30 în diferite biserici și locații, atât din motive de prudență sanitară, cât și pentru a evita riscul sincretismului, oferind fiecărei religii posibilitatea de a urma ritualul specific. Astfel, Rugăciunea pentru pace a creștinilor, cu participarea și omilia papei Francisc, are loc în bazilica ”Sfânta Maria în Aracoeli”, din imediata apropiere a Primăriei Romei. Rugăciunea evreilor se desfășoară în sinagogă, în timp ce musulmanii se roagă în ”Sala Rossa” din Primăria Romei. Budiștii se roagă în biserica ”Sfânta Rita”, iar aparținătorii religiilor sikh și hinduismului, în două locații dintr-un convent franciscan.
Participanți la Ceremonia publică
La ceremonia publică și-a anunțat participarea, printre alții, președintele Italiei Sergio Mattarella. Primul care ia cuvântul este prof. Andrea Riccardi, fondatorul Comunității Sfântul Egidiu, urmat de președintele italian Mattarella. După un moment muzical de reflecție și reculegere, iau cuvântul Bartolomeu, patriarhul ecumenic de Constantinopol, Haïm Korsia, rabinul șef al Franței, dr. Mohamed Abdelsalam Abdellatif, secretarul general al Comitetului superior al fraternității umane, Shoten Minegishi, reprezentantul budismului Soto Zen, și Gurdwara Parbandhak, reprezentantul Comitetului național sikh. Ultimul care ia cuvântul este papa Francisc.
Lumini și umbre asupra evenimentului
Inițiativa de rugăciune și dialog pentru pace și fraternitate de la Roma poartă, inevitabil, luminile și umbrele contextului social al momentului. Într-un timp de criză economică globală, rănile coexistenței pașnice dintre credincioșii de diferite religii au fost reînnoite, practic, de recentul atentat terorist islamic de la Paris, unde un profesor a fost decapitat pe stradă. Pe de altă parte, întâlnirea de rugăciune și dialog primește o lumină specială datorită recentei scrisori enciclice a papei Francisc ”Fratelli tutti” privind prietenia și fraternitatea socială.
Manifestarea, în fine, a fost restricționată în ceea ce privește numărul de participanți, fiind organizată în așa fel încât să se reducă la minimum riscul infectării cu noul coronavirus, ținând cont că Italia este una din țările cel mai grav afectate de pandemia de Covid-19.