Marcând încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea creștinilor, Papa Francisc a găzduit joi o celebrare solemnă ecumenică a Vesperelor în Bazilica San Paolo fuori le mura din Roma. La Vespere au participat Arhiepiscopul Justin Welby de Canterbury; Mitropolitul Policarp al Italiei, reprezentând Patriarhia Ecumenică de Constantinopol; și reprezentanți ai mai multor alte Biserici și mișcări ecumenice, precum și membri ai Curiei Romane și credincioși laici. Aproximativ 2.500 de credincioși au umplut Bazilica romană pentru Vesperele prilejuite de solemnitatea convertirii Sf. Paul. În timpul ceremoniei, Sfântul Părinte a predicat despre parabola bunului samaritean și despre exemplul Sf. Paul de a permite iubirii lui Dumnezeu să transforme voința fiecăruia și de a lucra pentru unitatea creștinilor.
„Cei care nu au reușit să facă binele, care s-au dovedit insensibili, au fost preotul și levitul, care erau mai preocupați de respectarea tradițiilor lor religioase decât de a veni în ajutorul unei persoane aflate în suferință”, a spus el. „Cel care demonstrează ce înseamnă să fii ‘aproapele’ este în schimb un eretic, un samaritean. El se apropie, simte compasiune, se apleacă și îngrijește cu blândețe rănile acelui frate. Este preocupat de el, indiferent de trecutul și de greșelile sale, și se pune cu totul în slujba lui. Toate eforturile pentru a ajunge la unitatea deplină sunt chemate să urmeze același traseu ca Paul, descentralizând propriile noastre idei pentru a auzi vocea Domnului și pentru a-i lăsa lui spațiul necesar pentru a lua inițiativa”, a continuat Pontiful. „Doar o iubire care devine slujire gratuită, doar iubirea pe care Isus a învățat-o și a întruchipat-o, îi va aduce pe creștinii separați mai aproape unii de alții. Ne va uni numai această iubire, care nu face apel la trecut pentru a rămâne distantă sau pentru a arăta cu degetul, numai acea iubire care, în numele lui Dumnezeu, îi pune pe frații și surorile noastre înaintea apărării de fier a propriilor noastre structuri religioase”.
„Fiecare persoană botezată este membră a unicului Trup al lui Cristos; mai mult, fiecare persoană din această lume este fratele sau sora mea, și toți împreună compunem acea ‘simfonie a umanității’ al cărei prim-născut și răscumpărător este Cristos”, a adăugat Sfântul Părinte. A amintit de activitatea lui Paul Couturier, un preot și lider ecumenic din secolul al XX-lea, care a fost în mare parte responsabil pentru instituirea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Urmând exemplul lui Couturier, Papa a spus că rugăciunea trebuie să ocupe un loc preeminent în eforturile de a restabili unitatea Bisericii creștine. A citat Conciliul Vatican II, spunând: „Cu cât unirea lor cu Tatăl, cu Cuvântul și cu Duhul Sfânt este mai strânsă, cu atât mai profund și mai ușor vor putea crește în iubire reciprocă”. „În timp ce ne rugăm împreună”, a continuat el, „să recunoaștem, fiecare dintre noi începând cu sine însuși, nevoia noastră de convertire, de a-l lăsa pe Domnul să ne schimbe inimile. Aceasta este calea care ne stă în față: să călătorim împreună și să slujim împreună, dând prioritate de loc rugăciunii. Căci atunci când creștinii cresc în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui, cresc și în înțelegerea reciprocă. Rugăciunea pentru unitate este responsabilitatea principală în călătoria noastră împreună.”
Și Arhiepiscopul Welby a ținut un discurs în timpul ceremoniei, în care a spus că „urile noastre, mânia noastră ne întemnițează. Rivalitatea noastră, antipatia față de frații și surorile noastre, ne taie din libertatea pe care Dumnezeu o oferă Bisericii sale. Este o libertate care poate veni în orice moment. Tot ce este nevoie este să ascultăm de porunca Domnului de a ne iubi unii pe alții, de a ne spăla picioarele unii altora. Biserica lui Cristos este chemată să fie liberă pentru că este îndrăgostită de Dumnezeu și unul de celălalt, iar primind darul libertății este capabilă să fie un spital, o speranță, un loc de vindecare pentru cei care suferă de păcatele lumii de astăzi”, a continuat el. „Să vedem, în această sărbătoare a convertirii Sf. Paul, că el a fost mutat din lanțurile urii la energia și la iubirea care vine cu libertatea.” Vesperele fac parte din Liturgia Orelor și constau în rugăciuni, lecturi din Scriptură și imnuri. Mons. Welby și mulți alți lideri ai Bisericii Anglicane, precum și reprezentanți ecumenici din diverse alte Biserici s-au aflat la Roma în această săptămână pentru „Growing Together”, o întâlnire de o săptămână de discuții ecumenice care coincide cu Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, între 18 și 25 ianuarie.