Pontiful s-a oprit asupra primelor două parabole în care Împărăţia Cerurilor este asemănată cu două realităţi „preţioase” diferite, şi anume comoara ascunsă într-un ogor şi perla de mare valoare. „Reacţia celui care găseşte perla sau comoara este practic aceeaşi: omul şi negustorul vând totul pentru a cumpăra ceea ce pentru ei contează cel mai mult”, observă pontiful.
Prin aceste două asemănări, Isus ne propune să ne implicăm în edificarea Împărăţiei Cerurilor care prezintă o caracteristică esenţială: a fi dispuşi de a pune în joc toate posibilităţile pentru a adera pe deplin la Împărăţia Cerurilor – a explicat Sfântul Părinte. De fapt – a continuat – atât omul care descoperă comoara ascunsă în ogor cât şi negustorul care caută mărgăritare frumoase, vând tot ce au, renunţând astfel la siguranţa materială. „Din aceasta înţelegem că edificarea Împărăţiei necesită nu numai harul lui Dumnezeu, ci şi disponibilitatea activă a omului”, a mai spus pontiful.
Sfântul Părinte a explicat gesturile acelui om şi ale negustorului: ei merg în căutare, privându-se de bunurile lor pentru a cumpăra realităţi mai preţioase; sunt gesturi decisive şi radicale. În plus, sunt gesturi realizate cu bucurie pentru că amândoi au găsit comoara.
„Suntem îndemnaţi să ne însuşim atitudinea acestor două personaje evanghelice, devenind şi noi căutători, cu sănătoasă nelinişte, ai Împărăţiei Cerurilor”, a mai spus pontiful, explicând că este necesară abandonarea certitudinilor noastre zilnice care ne împiedică să căutăm şi să edificăm Împărăţia. Pontiful a atras atenţia asupra pericolelor ivite din dorinţa nestăvilită de a poseda, din setea de câştig şi putere şi din atenţia exclusivă la noi înşine.
Papa a mai spus că, în zilele noastre, viaţa unora poate fi mediocră şi plictisitoare pentru că, probabil, nu au plecat în căutarea unei adevărate comori, ci s-au mulţumit cu lucruri atrăgătoare, dar efemere, cu sclipiri strălucitoare, dar iluzorii, pentru ca apoi acestea să lase loc întunericului.
„Împărăţia Cerurilor este opusul lucrurilor de prisos pe care le oferă lumea, este opusul unei vieţi banale: este o comoară care reînnoieşte viaţa în fiecare zi şi o extinde spre orizonturi mai largi”, a reliefat Sfântul Părinte, explicând că – de fapt – cei care au găsit această comoară au o inimă creatoare şi căutătoare, care nu se repetă, ci creează, urmărind şi urmând noi căi, care ne conduc spre iubirea de Dumnezeu şi de aproapele, ceea ce înseamnă de fapt să ne iubim, în mod autentic, pe noi înşine.
Explicând că este Isus comoara ascunsă şi perla de mare valoare, pontiful a evidenţiat că aflarea acestui lucru nu poate decât să trezească bucuria lumii întregi, bucuria de a descoperi un sens în viaţă şi de a simţi nevoia trăirii aventurii sfinţeniei.
La finalul cuvântului de învăţătură, pontiful a invocat mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, pentru a ne ajuta să căutăm în fiecare zi comoara Împărăţiei Cerurilor, pentru ca în cuvintele şi gesturile noastre să se manifeste dragostea pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o prin Isus.
Primiţi acum binecuvântarea Papei Francisc de la finalul rugăciunii „Angelus”, de duminică, 26 iulie 2020, din Piaţa San Pietro.