În ultima zi a Săptămânii Sociale Catolice Italiene, Papa Francisc s-a deplasat astăzi în orașul Trieste, din nordul Italiei, pentru a-și împărtăși gândurile cu privire la criza democrației. Vorbind în fața a peste 900 de delegați din Dieceze și asociații din întreaga Italie, Sfântul Părinte a făcut apel la un proces democratic care să implice persoanele și comunitatea. În discursul său, a reamintit că prima Săptămână Socială Catolică Italiană a avut loc în 1907 și că edițiile ulterioare au contribuit la dinamizarea procesului democratic italian după cel de-al doilea război mondial. Evenimentul anual, care a fost reluat în 1988, se bazează pe doctrina socială a Bisericii și încearcă să ofere o viziune evanghelică asupra fenomenelor sociale. „Așa cum criza democrației traversează diferite realități și națiuni”, a spus el, „la fel și atitudinea de responsabilitate față de transformările sociale îi cheamă pe toți creștinii, oriunde trăiesc și muncesc, în orice parte a lumii”.
Papa Francisc a oferit apoi o imagine a crizei democrației ca „o inimă rănită”, în care corupția și excluziunea socială pot abunda, iar puterea devine autoreferențială și incapabilă de a-și sluji alegătorii. „Însuși cuvântul «democrație» nu coincide pur și simplu cu votul poporului, ci necesită crearea condițiilor pentru ca toată lumea să se exprime și să participe”, a spus el. Participarea democratică, a adăugat el, trebuie să fie insuflată de la o vârstă fragedă, astfel încât cetățenii să îmbrățișeze un simț critic „în ceea ce privește tentațiile ideologice și populiste”. Sfântul Părinte a făcut apel la creștini să promoveze un dialog fructuos între religie și societate, susținând în același timp demnitatea persoanei. „Principiile solidarității și subsidiarității”, a spus el, ajută la construirea legăturilor democrației, deoarece încurajează participarea și depășesc indiferența, care este „un cancer al democrației”.
Pontiful a continuat să susțină obiectivul participării democratice cu imaginea unei „inimi vindecate”. „Dacă privim în jur”, a spus el, „vedem multe semne ale acțiunii Duhului Sfânt în viața familiilor și comunităților, chiar și în domeniile economiei, tehnologiei, politicii și societății”. Fraternitatea, a adăugat Papa Francisc, „face ca relațiile sociale să înflorească” și generează un spirit de aspirație colectivă. „O democrație cu o inimă vindecată”, a spus el, „continuă să cultive vise pentru viitor, angajează și solicită implicarea personală și comunitară”.
Catolicii, a spus Sfântul Părinte, trebuie să privească dincolo de soluțiile rapide pentru bolile democrației și să nu se retragă niciodată într-o „credință marginală sau privată”. „Aceasta înseamnă nu atât să ceri să fii auzit”, a spus el, „ci mai ales să ai curajul de a face propuneri în numele dreptății și păcii în dezbaterea publică”. Angajamentul creștin în politică trebuie să îmbrace aspectele „iubirii politice” sau ale „carității politice”, care permit politicii „să se ridice la înălțimea responsabilităților ei și să treacă dincolo de polarizări”. „Să ne antrenăm în această iubire pentru a o face să circule într-o lume lipsită de pasiune civilă”, a conchis Papa Francisc. „Să învățăm să mergem mai bine împreună ca popor al lui Dumnezeu, pentru a fi ferment de participare în rândul poporului din care facem parte.”