Pornind de la sărbătoarea Sfintei Familii din Nazaret: Isus, Maria și Iosif, pontiful s-a oprit asupra Evangheliei din liturgia duminicii, în care ni se istorisește despre momentul în care Isus, în vârstă de doisprezece ani, la sfârșitul pelerinajului anual la Ierusalim, a fost pierdut de Maria și Iosif, care l-au găsit în Templu, stând în mijlocul învățătorilor legii, ascultându-i și punând-le întrebări (cf. Lc 2,41-52).
Papa Francisc observă că evanghelistul Luca dezvăluie starea de spirit a Fecioarei Maria, care îl întreabă pe Isus: „Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Iată, tatăl tău și cu mine te-am căutat îngrijorați” (v. 48). Isus îi răspunde: „De ce m-ați căutat? Nu știați că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu? ”
Explicând că aceasta este experiența unei familii care alternează momentele liniștite cu cele dramatice, pontiful a notat că episodul relatat de Evanghelie sună ca povestea unei crize familiale din zilele noastre, a unui adolescent dificil și a doi părinți care nu reușesc să-l înțeleagă. Îndemnându-ne să ne oprim și să privim la această familie, papa a definit-o o familie model, deoarece este o familie care dialoghează, în cadrul căreia se vorbește.
Spunând că este frumos când o mamă – în conversația cu propriul copil – nu începe cu un reproș, ci cu o întrebare, pontiful a dat exemplul Fecioarei Maria care nu-l acuză și nu-l judecă pe Isus rămas la templu, ci încearcă să-l înțeleagă, chiar dacă în ciuda acestui efort – după cum relatează Evanghelia – „n-au înțeles cuvântul pe care li-l spusese” (v. 50), acest detaliu indicând faptul că „în familie este mai important să asculți decât să înțelegi”.
Subliniind că a asculta înseamnă a da importanță celuilalt, a-i recunoaște dreptul de a exista și de a avea propriul mod de a gândi, pontiful a reliefat că, într-o familie, copiii au nevoie de acest lucru.
Un moment privilegiat pentru dialog și ascultare în familie este ora mesei – a precizat papa Francisc – spunând că ar fi bine să fim împreună la masă și să vorbim, deoarece acest lucru poate rezolva multe probleme și, mai ales, unește generațiile: copiii vorbesc cu părinții lor, nepoții vorbesc cu bunicii lor. Sfatul pontifului este de a nu rămâne niciodată închiși în noi înșine sau, și mai rău, cu mintea în telefonul mobil. „Vorbiți, ascultați-vă reciproc, acesta este dialogul care vă face bine și care vă face să creșteți!” – a îndemnat.
Subliniind că ceea ce putem învăța astăzi de la Sfânta Familie este ascultarea reciprocă, papa Francisc a spus: ” Să ne încredințăm Fecioarei Maria și să cerem , pentru familiile noastre, darul ascultării”.
Familia este celula societății; este o comoară prețioasă care trebuie susținută și protejată!
După rugăciunea antifonului marian „Angelus”, papa Francisc a adresat salutul său cordial tuturor celor prezenți în Piața San Pietro, romani și pelerini.
În contextul sărbătorii „Sfânta Familie din Nazaret”, de duminică, din 29 decembrie, pontiful a spus: „Astăzi adresez un salut special familiilor prezente aici și celor conectate de acasă, prin mass-media. Familia este celula societății; este o comoară prețioasă care trebuie susținută și protejată!”
De asemenea, gândurile Sfântul Părinte s-au îndreptat către numeroasele familii din Coreea de Sud care sunt astăzi în doliu în urma dramaticului accident aviatic, spunând: „Mă alătur în rugăciune pentru supraviețuitori și morți.”
„Și să ne rugăm și pentru familiile care suferă din cauza războaielor: în chinuita Ucraina, în Palestina, în Israel, în Myanmar, în Sudan, în Kivu de Nord, să ne rugăm pentru toate aceste familii aflate în război” – ne-a îndemnat papa Francisc.