Cu toții dorim să avem viață, dar există diferite modalități de a o obține – e spus Sfântul Părinte, explicând că există cei care reduc existența ca o cursă frenetică pentru a se bucura și a poseda multe lucruri, pentru a mânca, a bea, a se distra și a acumula bani și bunuri, dorind să experimenteze emoții noi și intense. Pontiful a observat că această cale, care pare plăcută la prima vedere, „nu satură inima”, în acest mod neputând ajunge la a avea viață, deoaree – a spus – urmarea căilor plăcerii și puterii nu duce la fericire.
Amintind că multe aspecte ale existenței rămân fără răspuns, precum iubirea, experiențele inevitabile ale suferinței, ale limitărilor și ale morții, papa a pus în lumină faptul că Evanghelia din liturghia duminicii ne spune că plinătatea vieții, la care fiecare dintre noi este chemat, se realizează în Isus.
Pontiful s-a oprit asupra modului de a ajunge la trăirea acestei plinătăți, zndemnându-ne să privim la ceea ce s-a întâmplat cu discipolii din Evanghelie, care trec prin cea mai dramatică perioadă din viața lor. După zilele pătimirii lui Isus, de frica iudeilor, stau în Cenaclu, cu ușile încuiate, fiind speriați și descurajați. Însă, Isus cel Înviat vine la ei și le arată rănile (cf v.20), iar acele semne ale suferinței și ale durerii, care ar fi putut trezi sentimente de vinovăție, cu Isus devin canale de milostivire și iertare – a observat Sfântul Părinte.
Astfel – a continuat – discipolii văd și ating faptul că, cu Isus viața învinge, că moartea și păcatul sunt înfrânte, ei primind darul Duhului Sfânt, care le dă o viață nouă, asemenea unor copii iubiți, pătrunși de bucurie, iubire și speranță.
Papa Francisc a spus, în concluzie, că pentru a avea viață, în fiecare zi este suficient să ne fixăm privirea asupra lui Isus cel răstignit și înviat, să îl întâlnim în sacramente și în rugăciune, să îi recunoaștem prezența, să credem în el, să ne lăsăm atinși de harul său și călăuziți de exemplul său, să trăim bucuria de a iubi asemenea lui, pentru că fiecare întâlnire vie cu Isus ne permite să avem mai multă viață.
La final, pontinul ne-a îndemnat să ne întrebăm dacă credem în puterea învierii lui Isus, în victoria Sa asupra păcatului, a fricii și a morții; dacă ne lăsăm atrași într-o relație autentică cu Isus, dacă îi urmăm îndemnul de a-i iubi pe frații și surorile noastre, dacă trăim speranța zi de zi.
Fie ca Preacurata Fecioară Maria să ne ajute să avem o credință tot mai mare în Isus cel Înviat, pentru a „avea viață” și a răspândi bucuria Învierii Domnului – s-a rugat papa Francisc la finalul alocuțunii care a însoțit rugăciunea antifonului marian pascal „Regina Coeli”, din Piața San Pietro.
După rugăciunea atifonului marian pascal „Regina Coeli”, Sfântul Părinte i-a amintit pe cei care au murit în accidentul de autobuz din Africa de Sud, în urmă cu. „Să ne rugăm pentru ei și pentru familiile lor” – a spus pontiful.
De asemenea, a amintit că sâmbătă, 6 aprilie a fost aniversată Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace. „Știm cu toții cum practicarea unui sport poate educa în spiritul unei societăți deschisă, solidară și lipsită de prejudecăți. Dar pentru aceasta avem nevoie de responsabili și antrenori care nu urmăresc doar să câștige sau să obțină bani. Să promovăm un sport care încurajează prietenia și fraternitatea socială!” – a îndemna Sfântul Părinte.
„Să nu uităm să ne rugăm pentru pace, o pace dreaptă și durabilă, mai ales pentru chinuita Ucraina, pentru Palestina și Israel” – a îndemnat totodată papa Francisc, invocând prezența Duhului Domnului cel Înviat „care să-i lumineze și să-i susțină pe toți cei care fac eforturi pentru a diminua tensiunea și să încurajeze gesturile care fac posibile negocierile”. „Fie ca Domnul să dea liderilor capacitatea de a se opri puțin pentru a negocia, pentru a negocia” – s-a rugat Suveranul Pontif.
De asemenea a adresat un salut celor prezenți în Piața San Pietro: romani și pelerini din Italia și din multe țări, spunând: „În mod special, îi salut pe elevii școlii catolice Mar Qardakh din Erbil, capitala Kurdistanului irakian; și pe elevii din Castellón, Spania „.