Papa Francisc a denunţat luni ”crimele de război” săvârşite împotriva civililor în conflicte, în special în cele din Fâşia Gaza şi Ucraina, respingând noţiunea de „victime colaterale”, relatează France Presse.
„Într-un context în care distincţia între ţintele militare şi cele civile nu se mai observă, nu există conflict care să nu sfârşească într-un fel să lovească orbeşte populaţia civilă. Evenimentele din Ucraina şi Fâşia Gaza sunt o dovadă clară în acest sens”, a declarat papa cu ocazia tradiţionalelor sale urări de început de an adresate corpului diplomatic.
„Nu trebuie să uităm că încălcările grave ale dreptului internaţional umanitar constituie crime de război”, a declarat Suveranul Pontif, făcând apel la „un angajament mai mare din partea comunităţii internaţionale pentru protecţia şi punerea în aplicare a dreptului umanitar”.
„Poate că nu realizăm că victimele civile nu sunt nişte ‘victime colaterale’. Acestea sunt bărbaţi şi femei cu nume şi prenume care îşi pierd viaţa”, a afirmat papa Francisc.
„Aceştia sunt copii care rămân orfani şi lipsiţi de un viitor. Aceştia sunt oameni care suferă de foame, de sete şi de frig, sau care sunt mutilaţi de puterea dispozitivelor moderne”, a continuat el.
Denunţând din nou atacul din 7 octombrie comis de Hamas în Israel, care s-a soldat cu circa 1.140 de morţi, în majoritate civili, potrivit celui mai recent bilanţ întocmit de AFP în baza cifrelor prezentate de autorităţile israeliene, papa Francisc a condamnat din nou „orice formă de terorism şi extremism”, cerând tototdată „eliberarea imediat a tuturor ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza”.
În acelaşi timp, Jorge Bergoglio a declarat că „puternicul răspuns militar” al Israelului a „provocat o criză umanitară de o gravitate excepţională şi o suferinţă de neînchipuit”.
Bilanţul loviturilor israeliene în Fâşia Gaza depăşeşte în prezent 22.800 de morţi, potrivit guvernului Hamas.
Evocând încălzirea globală, probleme legate de bioetică, dar şi persecuţia creştinilor în întreaga lume, papa a făcut o trecere în revistă a problemelor internaţionale preţ de 45 de minute.
De asemenea, el şi-a exprimat „îngrijorarea faţă de creşterea (numărului) de acte antisemite în ultimele luni”.
Sfântul Scaun întreţine relaţii diplomatice cu 184 de state, dintre care 89 au reprezentanţe oficiale la Roma, precum şi cu Uniunea Europeană şi cu Ordinul Suveran de Malta.