”Ieri am primit o scrisoare de la o călugăriță, care lucrează ca traducătoare în limba semnelor pentru surdomuți, și îmi povestea munca atât de grea pe care o au de făcut operatorii sanitari, asistenții, medicii, cu bolnavii cu dizabilități care au luat Covid-19. Să ne rugăm pentru ei, care sunt mereu în serviciul acestor persoane cu diverse dizabilități, dar nu au abilitățile pe care le avem noi”. Este intenția de rugăciune anunțată de papa Francisc la începutul Sfintei Liturghii de sâmbătă, 18 aprilie a.c., celebrată în capela Casei ”Sf. Marta” din Cetatea Vaticanului.
La omilia celebrării euharistice de sâmbătă, papa a făcut un comentariu la lecturile biblice ale zilei (Fapte 4,13-21 și Marcu 16,9-15). Lectura zilei din cartea Faptele Apostolilor prezintă furia autorităților religioase auzindu-i pe Petru și Ioan ”că învață poporul și vestesc în numele lui Isus învierea din morți” (v. 1-2). Cu toate acestea, ”văzând îndrăzneala lui Petru și a lui Ioan și știind că sunt oameni fără învățătură și necunoscători, au rămas uimiți” (v. 13).
”Îndrăzneală” – ”parresia”, în limba greacă. ”Acest cuvânt”, a remarcat papa la omilie, ”este unul foarte important, care devine stilul caracteristic al predicatorilor creștini”. Franchețea și curajul de a spune totul însoțesc predicarea primilor apostoli, care prezintă misterul lui Isus și predicau Evanghelia. Chiar și în primele comunități creștine, când fervoarea inițială începuse să devină lâncezeală, membrii comunității erau îndemnați să-și reia ”franchețea, curajul creștin de a merge înainte”.
Papa Francisc: «Nu poți să fii creștin fără să-ți vină această franchețe: dacă nu vine, nu ești un bun creștin. Dacă nu ai curaj, dacă pentru a explica propria poziție aluneci în ideologii sau în explicații cazuistice, îți lipsește acea franchețe, îți lipsește acel stil creștin, libertatea de a vorbi, de a spune totul. Curajul».
Pe de altă parte, mai marii poporului și cărturarii ”sunt victime ale acestei franchețe, pentru că îi pune la colț: nu știu ce să facă”, iar în fața omului vindecat ”ei nu puteau spune nimic împotrivă”. ”În loc să accepte adevărul așa cum se vedea, aveau inima atât de închisă încât au căutat calea diplomației, calea compromisului”.
Papa Francisc: «Nu le trecea prin minte să spună: ”Dar oare nu este adevărat acest fapt?” Inima era deja închisă, era împietrită; inima era coruptă. Aceasta este una din drame: puterea Duhului Sfânt, care se arată în această franchețe a predicării, în această ”nebunie” a predicării, nu poate să intre în inimile corupte. De aceea, să fim atenți: păcătoși da, corupți niciodată. Și să nu ajungem la această corupție care are atâtea feluri de a se manifesta».
În cele din urmă, autoritățile îi cheamă pe apostoli și ”le-au poruncit să nu mai vorbească absolut deloc și să nu mai învețe în numele lui Isus” (v. 18). Spuneau aceasta, a notat pontiful, pentru că ”pe Petru îl cunoșteau: nu era un curajos înăscut. A fost un laș, l-a renegat pe Isus. Dar ce se întâmplă acum? Ei răspund: «Judecați voi dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai degrabă de voi decât de Dumnezeu. Căci noi nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit» (vv. 19-20). Dar acest curaj, de unde-i vine acestui laș care l-a renegat pe Domnul?”.
Papa Francisc: «Ce s-a întâmplat în inima acestui om? Darul Duhului Sfânt: franchețea, curajul, ”parresia” este un dar, un har pe care îl dă Duhul Sfânt în ziua de Rusalii. Chiar după ce l-au primit pe Duhul Sfânt, ei au mers să predice: un pic curajoși, un lucru nou pentru ei. Aceasta este coerența, semnalul creștinului, al adevăratului creștin: este curajos, spune tot adevărul pentru că este coerent».
Vorbind, apoi, despre Evanghelia zilei, papa a spus că Domnul face apel la această coerență atunci când îi trimite pe apostoli în lume ca să predice Evanghelia la toată făptura. ”Misiunea ia naștere tocmai de aici, din acest dar care ne face curajoși, îndrăzneți în vestirea Cuvântului. Domnul”, a încheiat Sfântul Părinte, ”să ne ajute să fim întotdeauna curajoși, ceea ce nu înseamnă să fim imprudenți. Curajul creștin este întotdeauna prudent, dar este curaj”.
Ca de obicei, celebrarea euharistică a fost transmisă în streaming la ora Romei 7.00, fiind pusă prin Vatican Media la dispoziția celor care au solicitat conexiunea pentru transmisiuni în direct la radio, televiziune și social-media. La finalul Sfintei Liturghii, papa a amintit că duminică, 19 aprilie a.c., va celebra Sfânta Liturghie la ora Romei 11.00 la sanctuarul Îndurării Divine, din parohia ”Santo Spirito in Sassia”, la doi pași de Piața San Pietro.