Parada celei de-a V-a ediții a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” a avut loc vineri, 17 mai 2019, de la ora 11.30, plecarea fiind stabilită din fața Palatului Administrativ din Baia Mare, imediat după primirea delegațiilor străine și după organizarea ședinței festive care a avut loc în prima zi a manifestărilor.
Pe traseul Palatul Administrativ din Baia Mare – Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Consiliul Județean Maramureș, în calitate de organizator, alături de instituțiile subordonate și de Municipiul Baia Mare, în calitate de parteneri, dar și de ansamblurile folclorice participante la festivalul internațional de folclor pentru copii și tineri „Am fost ș-om fi” au oferit o adevărată paradă a portului popular. Tot pe acest traseu au putut fi admirați și ”Caii Unirii”, respectiv cabalinele care au parcurs, la sfârșitul anului trecut, drumul din Sighetu Marmației până la Alba Iulia, pentru a ajunge acolo în 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire.
Deschiderea oficială a evenimentului „Zilele Maramureșului” a avut loc vineri, de la 12.30, la Teatrul de Vară din Baia Mare, organizatori fiind Consiliul Județean Maramureș și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a mulțumit primarilor care au fost alături de instituția județeană în fiecare an și care pun la dispoziția CJ întreaga lor pricepere, alături de angajații administrațiilor locale și de ansamblurile folclorice, pentru ca această manifestare să iasă una cu adevărat autentică.
”Sunt instituțiile culturale ale Consiliului Județean Maramureș prezente și voi începe cu directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară, Monica Mare, gazda noastră și în acest an. Mulțumiri aduc și directorului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Liviu Borlan Maramureș, directorului Ansamblului Folcloric Național Transilvania, directorului Bibliotecii Județene Petre Dulfu Baia Mare, directorilor de la cele patru muzee în subordinea Consiliului Județean, directorului Planetariului Baia Mare, deoarece, fără munca tuturor acestor manageri devotați, sărbătorile noastre nu ar putea avea această strălucire. Dacă în urmă cu doi ani, Consiliul Județean Maramureș a sărbătorit 25 de ani de existență, iar anul trecut județul Maramureș a sărbătorit 50 de ani de la înființarea sa, astăzi mă bucur să spun că cele mai importante instituții ale județului au o colaborare exemplară. Și mă refer la instituția Consiliului Județean Maramureș, la Prefectura Maramureș și la Primăria Baia Mare. Iar prin buna colaborare între noi, cei care vremelnic conducem aceste administrații, putem să oferim mai mult și mai bine cetățenilor pe care îi reprezentăm. Îi mulțumesc primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru că s-a dovedit a fi și de această dată un partener onest al Consiliului Județean și am colaborat foarte bine în organizarea Zilelor Maramureșului, fapt pentru care îi promit că și Consiliul Județean se va implica în organizarea sărbătorii băimărenilor, respectiv în Sărbătoarea Castanelor”, a conchis șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Ministrul Carmen Dan: ”Nu voi pleca din Maramureș fără să achiziționez o ie din acest colt de rai”
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan și-a exprimat mulțumirea pentru primirea călduroasă de care a avut parte, transmițând gândurile sale de bine tuturor participanților la cea de-a V-a ediție a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”. ”Simt nevoia să mai spun, încă o dată, că m-a impresionat căldura cu care am fost primită de maramureșeni, chiar dacă am ajuns și în casele oamenilor care au trecut prin evenimente neplăcute în aceste zile și vorbesc aici despre localnicii din Săliștea de Sus, a căror locuințe și terenuri au fost afectate de viitură. Aș vorbi mult despre Maramureș, pentru că nu poți să fii aici și să nu te încarci pozitiv, să simți căldura și să descoperi locurile frumoase pe care acest colț de rai le are. Mulțumesc autorităților locale și președintelui Consiliului Județean, Gabriel Zetea care au făcut din acest eveniment un alt prilej de a valorifica toate aceste minunate tradiții. Când văd portul atât de frumos îmbrăcat de toți cei prezenți la această sărbătoare, îmi cer iertare că m-am îmbrăcat cu o ie din Muntenia, pentru că nu am avut o ie de Maramureș. Dar promit să nu plec până nu achiziționez o ie din județul Maramureș. Am întâlnit astăzi oameni frumoși și am văzut meleaguri frumoase și regret că nu pot să ajung în toate locurile pe care aș dori să le văd, dar promit să revin cât mai curând aici, în Maramureș”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.
Și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș i-a urat bun-venit în Maramureș ministrului Carmen Dan, dar și tuturor celor cu care există parteneriate și au ajuns în județul nostru din diverse colțuri ale Românei și ale lumii. ”Când este vorba despre promovarea tradițiilor, municipiul Baia Mare intră cu bucurie în parteneriate cu instituția Consiliului Județean, cu alte primării sau regiuni, pentru că astfel promovăm Maramureșul, turismul și afacerile locale. Ca om născut de un medic, am fost învățat să fiu mereu alături de cei care fac bine, însă aici nu știu cum se întâmplă, că de multe ori, cei care fac bine, primesc rău. Acest lucru se va întâmpla, însă, până când vom pune în fruntea comunităților noastre oameni care merită cu adevărat să le conducă. Le mulțumesc colegilor primari din Maramureș care au venit în Baia Mare, dar în primul rând mulțumesc băimărenilor care știu că îi vor primi cu mult drag pe toți invitații noștri care au venit să vadă aici, la noi, tot ce înseamnă tradiții și autentic. Dar cel mai important este că vedem copiii și tinerii care îmbrățișează tradițiile noastre și acest lucru ne face să ne gândim că municipiul Baia Mare va primi titlu de Capitală Europeană a Tineretului la finalul competiției”, a precizat primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș.
La finalul discursurilor, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș a dat startul festivalulului internațional de folclor ”Am fost ș-om fi”, unde ansambluri de tineri și copii din diverse zone ale țării, dar și din alte state au venit în Maramureș pentru a oferi recitaluri și dansuri extraordinare, larg aplaudate la scenă deschisă.