Acum, când alimentele ecologice, de post sau “de criza”, se afla la mare cerere, putini știu ca pe dealurile de pe Pietriș, la mijlocul rutei dintre Baia Mare si Târgu Lăpuș, pădurile sunt înțesate cu usturoi… gratuit. Astazi, leurda si-a pierdut din popularitate, dar rămâne un aliment foarte sănătos pentru organism.
Leurda apare in luna martie ori la începutul lui aprilie. Este o planta europeana, ce nu s-a aclimatizat pe alt continent si este considerata mult mai puternica in terapie decat usturoiul, fiind usor de recunoscut dupa miros.
Tratează afecţiunile gastrointestinale
Având proprietăţi curative foarte puternice, leurdă este eficientă în tratarea indigestiei, insuficienţei biliare, a colicilor abdominali, balonării şi dizenteriei. De asemenea ajută la distrugerea viermilor intestinali.
Purifică organismul
Frunzele de leurdă sunt într-adevăr miraculoase, având proprietăţi depurative şi capacitatea de a purifica sângele, ficatul, stomacul şi intestinele.
Tratează afecţiunile sistemului nervos
Ajută la tratarea insomniei, stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, stările depresive şi stările de anxietate.
Ameliorează problemele renale
Pe lângă celelalte beneficii ale leurdei, această are şi capacitatea de a curăţa rinichii şi vezica urinară. Totodată elimina excesul de acid uric care este foarte dăunător bolnavilor de gută.