|
Situatie inexplicabila pe piata fortei de munca din Maramures. In timp ce romanii sunt dati afara pe capete, de cateva zile 30 de chinezi au inceput munca la Ulmeni. Patronul unei fabrici de confectii a cheltuit peste 15.000 de euro pentru a-si aduce muncitori din China, pentru ca niciun maramuresean nu a raspuns solicitarii de angajare. Prin urmare, Gheorghe Covaciu, managerul societatii de confectii din Ulmeni, este de cateva zile singurul om de afaceri din zona care are in subordine muncitori straini.
„Chiar daca este criza financiara si toata lumea o duce greu cu banii, mentalitatea romanilor este paguboasa: vor bani si nu munca”, a spus Gheorghe Covaciu. Pentru a-si putea onora comenzile pe piata europeana, el a fost nevoit sa importe forta de munca din China, mult mai ieftina si mai putin pretentioasa decat romanii deprinsi cu ”naravuri” occidentale.
Romanii fug de munca, chinezii de saracie
„Munca este prea grea si banii prea putini”, i-au spus cei care i-au trecut pragul lui Gheorghe Covaciu. Ca orice bun manager, el a trebuit sa se descurce si sa caute solutii, de fapt oamenii dornici sa munceasca pentru el si in conditii mai dure.
„Am ramas surprins sa constat ca desi somajul in Romania si, implicit, in Maramures este in crestere, nimeni nu doreste sa munceasca. Am constat cu un gust amar ca romanii fug de munca, tineretul nu mai este atras, nu mai exista nici un interes pentru confectii. Asa ca ma lupt sa supravietuiesc cumva.”
Firma din Ulmeni este presata de partenerii straini
Prezenta pe piata din 1999, fabrica de confectii produce articole de imbracaminte (jeans, costume, jachete, rochii, fuste) doar pentru firme renumite din lume si vinde doar pe piata externa, din Europa.
„Lucrez cu firme mari din toata lumea asta. Nu este usor si stim cu totii ca marii intreprinzatori de confectii trec printr-o criza destul de serioasa. Am fost nevoit sa recurg la aceasta varianta cu chinezii pentru a putea merge mai departe. Eu am contracte care trebuie onorate si nu imi permit sa intarzi indiferent care ar fi motivele”, a declarat omul de afaceri.
„Existenta lor imi reduce la jumatate ciclul de productivitate”
Pentru obtinerea autorizatiei de ”import”, Gheorghe Covaciu a facut zeci de drumuri la Oficiul de Emigrari si a cheltuit peste 15.000 de euro, insa administratorul a declarat ca investitia a meritat. Aproximativ o jumatate de an a durat, insa, pana cand si-a vazut angajatii la munca.
De cateva zile, cei 30 de chinezi – 13 femei si 17 barbati – si-au inceput activitatea la Ulmeni. Ei primesc cazare si mancare gratuit, iar la sfarsit de luna un venit care consta in salariul minim pentru calificati, adica aproximativ de 600 de lei. „Sunt foarte muncitori, mai harnici ca noi, iar existenta lor imi reduce la jumatate ciclul de productivitate.”
8.000 de contracte de munca in minus in 2008
Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures nu inteleg nici ei prea bine fenomenul. „Este o situatie de neinteles. Numarul contractelor active a scazut comparativ cu anul trecut. Din 93.000 pe 2008, acum avem 85.000, ceea ce arata ca numarul somerilor este in crestere. Cu toate acestea sunt unele firme care ar dori sa faca angajari, cum este si cazul agentului economic de la Ulmeni, dar, paradoxal, nu gaseste forta de munca. Asa a ajuns administratorul sa caute in alta parte. Societatea a obtinut autorizatie de munca pentru 30 de chinezi care si-au inceput deja activitatea in Maramures”, a declarat Marcel Canta, directorul adjunct al ITM Maramures.
Peste 2.500 de maramureseni si-au pierdut locul de munca in 2009
Potrivit Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Maramures, de la inceputul anului, peste 2.500 de persoane au ramas fara locuri de munca, aproximativ 500 lucrand in confectii. Dintre acestia foarte putini si-au gasit un alt loc de munca.
Administratorul societatii din Ulmeni spune ca „investitia” in forta de munca asiatica a fost una destul de mare, dar a meritat. El nu exclude posibilitatea ca pe viitor sa isi sporeasca numarul angajatilor din China.
CITESTE SI:
Sursa: Dana Lazar