Vezi VIDEO
Dupa doi ani in care in infrastructura din Maramures nu s-au mai facut investitii semnificative, starea drumurilor este deplorabila. Cel mai potrivit exemplu este o comparatie a unui drum forestier, construit prin finantare europeana, cu unul judetean, ce face legatura intre Chioar si Tara Lapusului. Castigator iese… drumul forestier, care a beneficiat de o investitie de 800.000 euro. Asta in vreme ce 109 G a ramas unul dintre putinele drumuri judetene de pamant din tara.
Receptia finala a drumului forestier ce deserveste padurea comunei Coas a avut loc recent. Practic, cu o investitie de 800.000 euro s-a facut un drum prin padure. Teoretic, drumul forestier duce spre… nicaieri, insa are semne de circulatie, rigole, podete, ba primaria a supralicitat, montand bancute si amenajand izvoare cu apa potabile. Drumul a fost finantat de SAPARD, prin Masura 3.5.
„Drumul forestier e important pentru noi, avem aici aproape 1.000 de hectare de padure la care acum avem acces in orice anotimp. In plus, in zona tocmai deschidem un sat de vacanta – sunt deja 59 de parcele”, a explicat primarul Coasului, Sabin Rat, importanta drumului construit prin padure.
La cealalta extrema sta drumul judetean 109G, dintre comunele Boiu Mare si Vima Mica, pe care, spun oamenii din satul Romanesti, exista portiuni declarate asfaltate inca din anii ’80. Desi autoritatile locale din cele doua comune au facut lobby pentru asfaltari, inca n-au reusit sa uneasca asfaltul nici macar dupa 21 de ani de economie de piata.
Practic, 109 G este unul dintre ultimele drumuri judetene de pamant din Romania. Drumul trece prin satele Francenii Boiului, Romanesti, Jugastreni, Salnita si Vima Mare, localitati locuite de maramureseni ce platesc la randul lor impozite, accize in pretul benzinei, rovignete etc.
„Drumul judetean e intr-o stare deplorabila, e plin de gropi! Am intervenit la judet, am facut demersuri, dar fara niciun rezultat. Masinile ce trec pe traseu se distrug. Avem un microbuz al scolii, ce aduce copii din Franceni si Romanesti, si e nou, dar in cateva luni il distrugem… Si nu e primul!” – a recunoscut viceprimarul comunei Boiu Mare, Nicolae Prodan.
La iesirea din Franceni, drumul judetean aduce cu drumurile din secolul trecut, cele care vara ridicau nori de praf, pe ploaie se transformau in mlastini, iar iarna deveneau partii de saniute. Pe harta, in linie dreapta, intre drumul forestier european din Coas si cel judetean Boiu Mare – Vima Mica sunt doar 20 de kilometri. Si cel putin 20 de ani de civilizatie.
Sursa: Alexandru Ruja