Întemeietorul Mănăstirii Breaza este Pr. Prof. Univ. Dr. Florea Mureşanu, fost protopop al Clujului, dar înlăturat de comunişti din Cluj şi trimis ca preot într-un capăt de ţară, la marginea eparhiei, în Suciu de Sus, o localitate mare, în jur de 1000 de familii, nu departe de poalele Ţibleşului. Dar nici aici nu este lăsat în linişte şi este arestat şi trimis la canal, ca deţinut politic, cu scopul de a-l extermina. Aici, la canal, face promisiune lui Dumnezeu, că, dacă scapă cu viaţă, va ridica o mănăstire. Lucru care se şi întâmplă: în anul 1954 începe construcţia mănăstirii de lemn de sub Culmea Brezei, la confluenţa judeţelor Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Mănăstirea, organizată ca schit de maici, care cuprindea o bisericuţă de lemn şi două chilii, a fost terminată în 1958. Lume multă venea la mănăstire, unde Părintele păstor al sucenilor le vorbea cu mult patos şi persuasivitate despre Evanghelia Mântuitorului, despre Sfânta Treime. Pentru gestul său de a construi o mănăstire în cea mai cumplită perioadă de distrugere a bisericilor şi mănăstirilor (să ne aducem aminte că peste un an, în toamna lui 1959, au fost închise mănăstirile şi călugării alungaţi prin decretul de tristă amintire), preotul Florea Mureşanu a fost arestat, în 1958, pentru a doua oară, şi condamnat la 25 ani de muncă silnică. Nu a mai rezistat chinurilor la care a fost supus şi a murit în închisoarea din Aiud în 1961. Se zice că după schingiuirile care l-au lăsat aproape fără viaţă, i-a fost spintecat abdomenul cu un cuţit, după care şi-a dat duhul în mâna lui Dumnezeu. Mănăstirea a fost transformată în staul de oi, apoi incendiată, împreună cu cărţile preotului erudit Florea Mureşanu. A fost cu adevărat un Sfânt Martir Mărturisitor, a cărui viaţă încă nu a fost cercetată deajuns.
Arhimandritul Gavriil Burzo, paroh în Suciu de Sus, care a făcut închisoare ca deţinut politic, din anul II de liceu, pentru că a întocmit un memoriu semnat de peste 400 de credincioşi din sat pentru eliberarea preotului Florea Mureşanu din a doua sa detenţie, după care au plâns la propriu la arestarea lui, s-a îngrijit, în 1990, de sfinţirea locului şi punerea pietrei de temelie pentru reclădirea bisericii Mănăstirii Breaza, iar în 1991 au început lucrările la noua biserică, construcţie de care s-a ocupat îndeaproape Părintele Arhimandrit Gavriil. Noua biserică a fost târnosită în 19 iunie 1990 de Înaltpreasfinţitul Justinian Arhiepiscopul şi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pe atunci Arhiereu-Vicar.
În memoria Părintelui Florea Mureşanu, după Sfânta Liturghie, un grup de preoţi a oficiat, ca de fiecare dată în ziua hramului, un parastas.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult