Sâmbătă, 3 august 2019, de la ora 12.00, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, a oficiat, în curtea casei din Groşi a lui Dumitru Fărcaş, parastasul la un an de la trecerea sa la cele veşnice. Iată s-a împlinit un an fără marele artist al naţiunii române, inegalabilul taragotist Dumitru Fărcaş. Cu această ocazie a fost binecuvântată noua cruce de pe mormânt său.
Au participat la slujba parastasului Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Claudiu Pop, paroh în Groşi, Pr. Andrei Baboşan, paroh în Târgu Lăpuş.
Slujba parastasului a fost oficiată la dorinţa fiicei Andreea cu familia, iar din Groşi, din Baia Mare şi din Cluj-Napoca au venit rude şi prieteni.
Între aceştia, actorul Dorel Vişan, care i-a adus un omagiu la împlinirea unui an de la trecerea în veşnicie, groşenii de naştere – taragotistul Dan Gâdea şi acordeonistul Dorel Rohian, prietenul şi consăteanul său bun, care îi asigura acompaniamentul la aproape toate concertele din ultimii ani, rapsodul Nicolae Sabău, solista Angela Buciu, primarul Florin Boltea, viceprimarul Gavril Ardusătan, Viorel Bunea din Cluj Napoca, Dr. Ilie Gherheş. De la Direcţia pentru Cultură a judeţului Maramureş a fost prezent directorul acesteia, Dr. Ioan Marchiş, sculptor, care a venit însoţit de mai mulţi tineri artişti plastici. A venit din Cluj-Napoca editorul Vasile Iuga de Sălişte, ș.a.
Cât priveşte crucea de pe mormânt, aceasta a fost sculptată după modelul crucilor vechi maramureşene, în lemn de stejar, de Pătru Codrea din Valea Stejarului. Aceasta este adevărata cruce maramureşeană, crucea înscrisă în cerc, care devine semnul soarelui, simbol care datează din epoca bronzului, ne spuns Dr. Ioan Marchiş. Simbol dacic şi celtic în acelaşi timp – cruce înscrisă în cerc cu funia solară.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei s-a adresat mulţimii adunate spunând cuvinte de suflet: „cu mult drag şi cu emoţie am venit acum, la un an de zile de la plecarea în eternitate a maestrului Dumitru Fărcaş, ca să-i sfinţim crucea, să ne rugăm pentru sufletul lui aşa cum e datina străbună, făcându-i parastas şi să ne amintim cât de mult a reprezentat pentru noi. Creştini fiind, credem că el n-a murit. Citim în sfânta Scriptură în a doua Epistolă către Corinteni, în capitolul V, în primul verset, că atunci când casa noastră pământească se destramă, avem de la Dumnezeu în Ceruri o casă nefăcută de mână, o casă veşnică. Şi credem, în virtutea cuvântului lui Dumnezeu, că maestrul Dumitru Fărcaş este acolo, în casa aceea frumoasă din ceruri”.
Actorul Dorel Vişan a vorbit despre personalitatea inegalabilului taragotist, despre care a afirmat: „El a făcut ce au făcut foarte puţini oameni în lume. Anume, dintr-un instrument a făcut o operă. Numai minţile mari ale lumii au făcut aşa ceva. Şi prin această lucrare a lui, care a primit harul lui Dumnezeu, pentru că altfel nu putea să facă, prin această lucrare va rămâne veşnic”.
Un moment artistic cu melodii sale cunoscute de-ale sale au oferit profesorul Dan Gâdea la taragot şi Dorel Rohian la acordeon. Momentul a fost presărat cu o binecuvântată ploaie de vară, semn că şi cerul îl regretă pe maestru şi plânge după el.