Începând de marţi, 11 decembrie, primele 300 de ambulanțe tip B 4×2, achiziționate prin Programul POIM 2014 – 2020 – „Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale” vor fi livrate, urmând ca până la finalul anului, 420 de ambulanțe să fi fost distribuite către beneficiari.
În vederea creșterii capacității de reacție și răspuns în cazul situațiilor de urgență și a dezastrelor colective, primul lot cu 43 de autospeciale a fost livrat către serviciile de ambulanță din regiunea Centru, care însumează județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.
Graficul de livrare către celelalte șase regiuni eligibile ale țării este următorul:
· 12 decembrie, Regiunea Vest (Arad, Caraș- Severin, Hunedoara, Timiș) – 32 de ambulanțe
· 13 decembrie, Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu-Mare) – 41 de ambulanțe
· 14 decembrie, Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Iași) – 56 de ambulanțe
· 15 decembrie, Regiunea Sud (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman) – 48 de ambulanțe
· 16 decembrie, Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea) – 46 de ambulanțe
· 17 decembrie, Regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea) – 34 de ambulanțe.
De asemenea, tot în perioada următoare, vor fi livrate 120 ambulanţe SMURD 4×4 către inspectoratele județele pentru situații de urgență si 24 către serviciile de ambulanță.
Totodată, pentru îmbunătățirea răspunsului la urgentele cetățenilor, vor fi distribuite 242 ambulanțe de transport A2 către serviciile de ambulanță județene.
Alte 122 de autospeciale tip C vor ajunge la serviciile de ambulanță și unitățile operative ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgenta, din care 81 către SAJ-uri și 41 către SMURD.
Prin intermediul acest program, și bucureștenii vor beneficia de răspunsul prompt asigurat de noile dotări, astfel că 55 de ambulante de tip B 4×4 si zece ambulanțe tip C SMURD vor ajunge la ISU Bucuresti, iar 20 ambulanțe de tip A2 la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.
Prin acest program derulat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, sistemul integrat de urgență va beneficia de o îmbunătățire a serviciilor acordate, evaluarea primului-ajutor calificat, acordarea asistenței medicale și transportul pacienților fiind asigurate la standarde ridicate.
Beneficiarii eligibili sunt parteneriatele formate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitate de lider de parteneriat și inspectoratele județene pentru situații de urgență din fiecare regiune, Serviciile de Ambulanță Județene, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice cu atribuții în domeniul căutării-salvării de persoane în zone montane.