Consacrarea Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord) ca si destinatie turistica balneara la nivel national – obiectiv strategic al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, care se regaseste in Strategia regionala de dezvoltare a turismului – este in linie dreapta prin intermediul a trei proiecte majore aflate in derulare.
Acordul cadru tripartit in cadrul proiectului cu finantare europeana „Parcul balnear in Regiunea Nord-Vest, locatiile Tasnad, Beltiug, Marghita” a fost semnat astazi, 22 iulie 2008, intre beneficiari, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.
Este vorba despre un proiect finantat in cadrul programului Phare 2006 cu un buget total de aproape 4 milioane de euro si ai carui beneficiari sunt: Consiliul Judetean Satu Mare, Consiliul Judetean Bihor, si consiliile locale ale celor trei localitati implicate. Practic este al doilea parc balnear regional finantat din fonduri europene, dupa cel care cuprinde locatiile Dej, Cojocna si Figa, finantat in cadrul Phare 2005.
„Prin semnarea acestui contract, regiunea noastra mai face un pas important in consacrarea ei ca si destinatie de interes national pentru turismul balnear, prin dezvoltarea turismului termal in Tasnad, Beltiug, Marghita (judetele Satu Mare si Bihor). Tot in cadrul programelor de preaderare, in Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) se afla in implementare un alt proiect care dezvolta locatii pe turism balnear in Dej, Cojocna si Figa (judetele Cluj si Bistrita-Nasaud)”, a declarat cu aceasta ocazie directorul general al ADR Nord-Vest, Claudiu N. Cosier.
Aceasta prima faza de investitii este dublata de efortul in zona dezvoltarilor de servicii de calitate in turism, Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest implicand administratiile publice, sectorul de cercetare in cadrul proiectului Clustherm (proiect lansat in mai 2008; CLUSTHERM – Crearea unui Cluster de Energie Termala in Europa Centrala; buget total 200.000 euro, finantat 100% de Comisia Europeana prin Programul Cadru 7 destinat impulsionarii Cercetarii&Dezvoltarii&Inovarii.
Proiectul are ca obiectiv principal dezvoltarea capacitatii actorilor principali din domeniul utilizarii apelor termale de a exploata aceasta resursa, cu precadere in beneficiul economiilor rurale. ADR Marea Campie a Nordului din Ungaria este coordonatorul acestui proiect care reuneste 12 parteneri din 4 tari: Ungaria, Romania, Croatia si Austria).
Atingerea obiectivelor depinde de consecventa cu care toti partenerii (administratii publice, sectorul privat, sectoarele suport de cercetare si educatie) respecta master planurile, regulamentele de urbanism, profesionalismul in dezvoltarea serviciilor, dezvoltarea durabila si protectia mediului.
“Faza investitionala este doar primul pas in atingerea obiectivului major: consacrarea Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord) ca si destinatie turistica balneara la nivel national. De remarcat este ca regiunea noastra vine cu o oferta noua in aceasta zona de servicii; astfel daca initial nu aveam decat doua statiuni de interes national: Baile Felix si Sangeorz Bai, acum avem aceasta noua oferta lansata de o retea de parteneri din regiune – o initiativa unicat la nivel national. Acesta este un exemplu de punere in aplicare a strategiei regionale de dezvoltare a turismului la nivel regional”, a mai spus Claudiu N. Cosier.
Reamintim ca in ianuarie 2008 au inceput lucrarile in cadrul proiectului „Dezvoltarea potentialului balnear al lacurilor sarate din Regiunea Nord-Vest – Dej”, cu un buget total de aproape 5,5 milioane euro si ai carui beneficiari sunt: Consiliul Local Dej, Consiliul Local Cojocna, Consiliul Local Beclean, Consiliul Judetean Cluj si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud.
La Dej lucrarile vizeaza construirea unui Centru de terapie, terasa, terenuri de sport, amenajari exterioare si interioare, drumul de acces, plaja de nisip, amenajari peisagistice si replantari.
La Cojocna lucrarile vizeaza cladirea centrala, centru de terapie, lucrari exterioare, pontoane la lac, terenuri sportive, plaje, drum de acces, parcari.
La Figa se vor realiza un bazin cu apa sarata, plaja de nisip, replantari, drum de acces, parcare, terasa, cladire de dusuri si cabinet medical, centru terapeutic. Data de finalizare estimata pentru aceste lucrari este iulie 2009.
Sursa: Lia Valendorfean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult