Parchetul General (PG) a clasat dosarul pestei porcine la data de 9 octombrie 2020 cu motivarea că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege, potrivit unui răspuns al instituției la o solicitare a G4media.ro.
Dosarul privind modul în care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a gestionat răspândirea pestei porcine a fost deschis în urmă cu doi ani. Pe 5 septembrie 2018, președintele României, Klaus Iohannis, a emis un comunicat de presă în care a cerut ”instituțiilor abilitate” verificarea ”modului în care autoritățile responsabile au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane”.
Imediat, Parchetul general, condus atunci de Augustin Lazăr, a anunțat că, încă din 3 septembrie 2018, a început urmărirea penală in rem pentru răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu. Potrivit unor surse judiciare, vizat de anchetă era Geronimo Brănescu, fostul șef ANSVSA, propulsat în funcție de Liviu Dragnea.
Potrivit ANSVSA, la data de 23 octombrie 2020 erau active un număr de 529 de focare de pestă porcină africană (PPA). De la debutul epidemiei în 31 iulie 2017 şi până în iunie 2020, au fost despăgubiţi peste 15.000 de proprietari, iar valoarea despăgubirilor se ridică la aproape 100 de milioane de euro.