Parintii care nu accepta vaccinarea copiilor ar trebui sa plateasca tratamentul acestora in cazul in care se imbolnavesc, sustin medicii. „Nu putem sa facem o lege coercitiva, dar macar sa incercam sa sugeram ca in cazul aparitiei acestor infectii grave ar trebui sa se plateasca pentru ingrijirea lor, pentru ca pana acum ingrijirea unui copil care a avut tetanos ne-a costat cel putin 10.000 de euro. Procentul celor care refuza vaccinarea este imens”, a declarat luni, intr-o dezbatere privind vaccinarea, medicul Monica Luminos, de la Sectia ATI a Spitalului „Matei Bals”.
Si seful Sectiei de neonatologie a Spitalului „Cantacuzino”, Adrian Craciun, a sustinut ca parintii care refuza vaccinarea ar trebui sa fie penalizati intr-un mod sau altul.
„Ar trebui sa exista o prevedere, in multe tari exista, potrivit careia acei parinti care nu isi vaccineaza copiii sa plateasca tratamentul in cazul in care acestia se imbolnavesc. Un exemplu este Germania, in Franta esti penalizat chiar financiar. In cazul in care parintii refuza vaccinarea sa fie penalizati intr-un mod sau altul. Modelul parintelui care refuza vaccinarea este cel intelectual”, a afirmat medicul.
Adrian Craciun a spus ca in prezent nu sunt probleme in ceea ce priveste vaccinurile in spital.
„Acum nu sunt probleme cu lipsa vaccinului din spital, dar in anul 2014 au fost doua crize: cand a lipsit vaccinul impotriva turberculozei care a durat cateva saptamani si a doua care a durat aproape doua luni in care a lipsit vaccinul de hepatita B. Atunci practic toti nou-nascutii au plecat nevaccinati, trebuind sa revina ulterior pentru vaccinare. Momentan stiu ca a fost criza de vaccin hexavalent la liber, nu se gaseste nici vaccinul antipneumococic”, a precizat medicul.
Sursa: Agerpres