Virusul Ebola, despre care se vorbeste atat de mult in ultima vreme, nu va duce la disparitia omenirii, sustine Beda M. Stadler, profesor la Institutul de imunologie de pe langa Universitatea din Berna. ‘Orice gripa este mai periculoasa decat Ebola’, considera el. Potrivit celor mai recente date, epidemia de Ebola a facut deja 4.000 de victime.
Expertul elvetian a declarat pentru site-ul Watson ca vaccinul impotriva Ebola exista deja si va fi lansat pe piata in curand. ‘Pana acum nimeni nu voia sa cheltuiasca bani pe el. Companiile (farmaceutice) nu investesc fonduri de milioane de dolari in vaccinuri pe care sa nu le poata vinde’, opineaza el. Acum este clar ca daca ele ar fi investit, s-ar fi imbogatit. Este doar o chestiune de timp: in cateva luni, vaccinul va fi disponibil pe piata, adauga Beda Stadler.
In opinia sa, in urma panicii starnite in jurul acestui virus, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va putea sa colecteze fondurile necesare, iar marile companii farmaceutice vor avea de castigat.
Perioada de incubatie a virusului Ebola este de la o saptamana la 20 de zile.‘Nu e mult, dar vom putea sti mereu unde este el’, mai spune expertul elvetian.
La prima vedere, virusul Ebola se raspandeste necontrolat. Insa aceasta functioneaza doar in Africa; in Elvetia, de exemplu, el nu are nicio sansa, estimeaza Beda Stadler. ‘Avem o cultura diferita, diferite reguli de igiena’, argumenteaza el. In Africa, in timpul funeraliilor, oamenii trebuie indepartati cu forta pentru a nu imbratisa si saruta mortii.
‘La noi, trupurile se incinereaza, iar astfel pericolul transmiterii bolii poate fi indepartat’, mai explica el. In plus, spune Beda Stadler, clinicile si spitalele europene sunt mai bine dotate decat cele din Africa.
‘Personalul este instruit si stie cum sa efectueze masuri de carantina. Orice gripa este mult mai periculoasa decat Ebola’, sustine acesta, indicand ca epidemiile de gripa in Europa au facut mai multe victime decat virusul Ebola in Africa. Pe plan mondial, gripa duce anual la moartea a 250.000-300.000 de persoane, potrivit unor date statistice.
El respinge versiunea potrivit careia virusul Ebola ar suferi mutatii. ‘Este un nonsens.Ar fi fost intr-adevar un pericol daca Ebola s-ar fi transmis pe calea aerului, ca in cazul gripei’, mai spune el.
De ce atunci este atat de mare panica? ‘In primul rand, mortalitatea este prea ridicata. Apoi, decesul in urma Ebola survine dupa o suferinta groaznica. Pacientii manifesta varsaturi, diaree, organele interne inceteaza sa le mai functioneze’, explica expertul elvetian in imunologie.
Sursa: Agerpres