Investitorii nu vor disponibiliza mai multe resurse imediat, intrucat doar trei luni de reducere a CAS nu este o masura convingatoare, iar mediul privat se teme ca in 2015 „statul va lua cu doua maini ceea ce a dat cu o mana”, si va creste fiscalitatea, a declarat presedintele CIS, Mihai Bogza.
„Pana in 2013, in clasamentul international privind ficalitatea in Uniunea Europeana, Romania era peste medie, deci fiscalitatea era mai mure decat media in Uniunea Europeana si nu cred ca serviciile pe care statul le punea la dispozitia celor care plateau taxele erau mai bune. In 2014, inainte de scaderea CAS, a avut loc cresterea taxelor, mai multe majorari, precum taxa pe stalp, majorarea accizei. Reducerea CAS vine ca un efect marginal, doar 3 luni din acest an. Nu se poate vorbi de o disponibilizare a resurselor din sectorul privat in conditiile in care statul a atras mai intai resurse de la mediul privat, utilizate pentru sectorul public mai putin performant”, a spus seful Consiliului Investitorilor Straini (CIS), la un eveniment pe teme economice.
El a aratat ca pentru a fi decise investitii si noi angajari in companiile private, masura de reducere a CAS trebuie sa fie mentinuta mai mult timp, iar celelalte taxe sa ramana neschimbate.
„Trebuie sa vedem un an in care aceasta reducere se manifesta integral, in 2015, si daca nu va fi insotita de alte masuri fiscale, care sa creasca presiunea pe mediul privat. Ne temeam ca la anu ni se va lua cu doua maini ce ne-a fost dat in aste trei luni. Ne este in continuare teama, pentru ca nu am inteles de ce dupa un an in care totul parea ca este bine, respectiv crestere economica, grad ridicat de aborbtie a fondurilor europene, statul a crescut fiscalitatea. Ne temem ca nici in 2015, in conditiile in care exista presiuni pe buget, ca urmare a scaderii CAS, nu se va face altceva decat sa se creasca fiscalitatea”, a explicat Bogza.
El avertizeaza ca in conditiile in care scaderea incasarilor la buget are toate sansele sa fie acoperita de catre autoritati, nu prin reducerea cheltuielilor, ci prin cresterea fiscalitatii.
Pe de alta parte, Bogza a precizat ca pe fondul majorarii fiscalitatii in prima parte a anului, companiile private si-au ajustat planurile de investitii, astfel ca exista riscul ca si trimestrul al treilea sa continue recesiunea tehnica.
In ceea ce priveste evolutia investitiilor straine directe, reprezentantul CIS apreciaza ca desi scaderea de 13% din primele sapte luni n-ar fi un capat de tara, ingrijorari ridica stabilizarea in ultimii trei ani a fluxului de capital strain atras de Romania, la circa 2 miliarde de euro.
„Doua miliarde de euro este foarte putin fata de anii de dinainte de criza, fata de potentialul tarii, dar ce-i mai rau este ca o mare parte vin pentru acoperirea pierderilor inregistrate de firme in criza. Ceea ce vedem acum nu este investitie noua, ci in mare parte pentru completarea fondurilor epuizate de criza”, a mai spus Bogza.
Presedintele Traian Basescu a retrimis Psarlamentului legea de aprobare a reducerii CAS, dar in urma celui de-al doilea vot al legislativului a promulgat actul normativ saptamana trecuta.
Basescu a aratat ca probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme sa acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales ca e beneficiarul taxei pe stalp, al accizei pe combustibil si va putea plati pensiile fara probleme, dar pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creste de la 12,5 miliarde de lei la 17, 5 miliarde de lei, ceea ce inseamna un efort suplimentar de 5 miliarde de lei.
„As reaminti ca, in afara de acest deficit pe care legea il creeaza, Romania mai are cateva obligatii, una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care in 2015 trebuie sa reducem deficitul cu 0,8 – 0,9% din PIB, alte 5 miliarde. In 2015 trebuie sa avem o crestere de cel putin 0,3% din PIB la aparare, alte 2,5 miliarde”, a precizat Basescu.
El a mai precizat ca anul viitor va fi nevoie de fonduri suplimentare pentru asigurarea componentei autohtone la credite externe si la finantarile nerambursabile de la UE, in conditiile in care se vor supraune doua programari bugetare 2007 – 2014 si 2014 – 2020.
Autoritatile romane au avut, saptamana trecuta, la Bruxelles, o intalnire de evaluare cu misiunea FMI, CE si BM, tema principala de discutie reprezentand-o cea de-a doua rectificare bugetara.
Sursa: Mediafax