Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, considera ca in ultimul timp se poate vorbi de o tendinta de „inrolare” a unei bune parti a presei romanesti in „mercenariatul” tabloid, perceput ca o sursa rapida si sigura de atragere a maselor si a resurselor financiare. „Vorbim in ultima perioada de o tendinta de inrolare a unei bune parti a presei romanesti in mercenariatul tabloid, perceput ca o sursa rapida dar si sigura de atragere a maselor si a resurselor financiare.
Ca orice demers isi are un cost iar acesta nu poate fi decat abandonarea unor repere morale si etice ale breslei si confundarea interesului public cu interesul publicului”, a declarat Valeriu Zgonea la o conferinta privind libertatea presei, organizata la Palatul Parlamentului de South East Europe Media Organisation (SEEMO).
El a marturisit ca in calitate de politician face greseli „voite sau nevoite”, dar accepta sanctiunile presei.
„Dincolo de litera legii, libertatea este o stare pura, o stare pur subiectiva si depinde de fiecare daca doreste sa adopte trivialitatea si excesul subiectiv dat de normele si formatele anumitor publicatii in detrimentul unei informarii corecte bazate pe fapte bine documentate si pe o analiza profunda a contextelor in care respectivul eveniment s-a intamplat. Personal, fiind politician, sunt supus acestui tir al greselilor voite sau nevoite pe care le fac si al sanctiunilor din partea presei si le accept, este normal si este corect. Indiferent de critica la care sunt supus, sunt un sustinator ferm al libertatii de exprimare”, a spus Zgonea.
Presedintele Camerei Deputatilor a aratat ca va face toate demersurile ca sa fie revotata cat mai rapid legea care prevede abrogarea articolului din Codul penal prin care jurnalistii sunt sanctionati cu inchisoare sau amenda penala pentru opinii referitoare la activitatea judecatorilor sau a organelor de urmarire penala.
„Atunci cand vorbim despre libertatea presei, eu cred ca ar trebui sa facem o distinctie clara intre cadrul juridic general in care se desfasoara aceasta activitate si libertatea fiecarui ziarist. In Romania, libertatea de exprimare este un drept fundamental garantat de Constitutie. (…) In acest context ma bucur ca noul Cod penal adoptat in februarie 2014 nu are nicio prevedere referitoare la insulta si calomnie. Cu toate acestea trebuie sa depunem eforturi in Parlament pentru a revota Legea 12/2014, trimisa la reexaminare de catre presedinte, care prevede abrogarea articolului din Codul penal prin care jurnalistii sunt sanctionati cu inchisoare sau amenda penala pentru opinii referitoare la activitatea judecatorilor sau organelor de urmarire penala. In acest moment, legea se afla la Senat. Voi depune toate demersurile legale ca ea sa fie promulgata in acest an, cat mai rapid”, a sustinut Zgonea.
O conferinta privind libertatea presei, influenta politicului asupra mass-media si coruptia este organizata marti la Palatul Parlamentului.
Sursa: Agerpres