Cercetatorii britanici au descoperit ca branza Roquefort, cunoscuta pentru vinisoarele ei verzi-albastrui, are proprietati antiinflamatoare, factor care ar putea explica, in parte, longevitatea francezilor, relateaza maxisciences.com.
Cu o speranta de viata de peste 84 de ani, femeile din Franta sunt cele mai longevive din Europa. Fenomenul i-a intrigat pe multi cercetatori, indeosebi britanici. Ceea ce ei numesc „paradoxul francez” se refera la aparenta contradictie care exista, potrivit lor, intre felul de a manca al francezilor si sanatatea lor.
In Marea Britanie se considera ca francezii au un regim bogat in grasimi – branza, mezeluri – si bauturi alcoolice. Numai ca sanatatea generala a populatiei este relativ buna, inregistrandu-se, de exemplu, o rata mult mai mica a infarctului decat in alte tari. In Marea Britanie, speranta de viata medie a femeilor este de 81,3 ani. Cercetatorii de la o societate de biotehnologie din Cambridge cred ca au gasit explicatia: branza Roquefort.
Intr-un studiu intitulat „Sa fie branza piesa care lipsea din puzzle-ul paradoxului francez?”, cercetatorii arata ca au aflat ca branza Roquefort are proprietati antiinflamatoare. Ei au analizat proprietatile branzei si au constatat ca, cu cat ea este mai „maturata”, cu atat efectul antiinflamator este mai intens. Eficienta acestuia se accentueaza intr-un mediu acid, cum ar fi peretele stomacului sau suprafata pielii.
„Observatiile noastre arata ca numai consumul de vin rosu nu poate explica paradoxul, si poate alte elemente din alimentatia tipic franceza ar putea duce la mortalitatea cardiovasculara redusa. Consumul de branza, indeosebi al soiurilor cu mucegai, poate contribui la paradoxul francez – lansam aceasta ipoteza”, afirma echipa de cercetatori.
Branzeturile mucegaite, inclusiv branza Roquefort, pot fi mai bune pentru sanatatea cardiovasculara decat ne-am putea imagina vazand aspectul lor cremos si gustul sarat, adauga cercetatorii, citati de “The Telegraph” si al caror studiu a aparut in revista „Medical Hypotheses”.
Pusi in fata unui asemenea potential, cercetatorii se gandesc la o tehnologie care sa identifice si sa izoleze elementele care dau aceste proprietati. „Factorii antiinflamatori descoperiti in aceste branzeturi ar putea fi extrasi si folositi independent sau in produse farmaceutice sau cosmetice”, mai spun cercetatorii.
Sursa: Agerpres